Nogomet
205

Bayern protiv Barcelone, Borussia Dortmund sa Realom iz Madrida

Piše: J. Hadžiahmetović
U prvom polufinalu Lige prvaka igrat će Bayern Minhen i Barcelona. Drugi polufinalni par čine Borussia Dortmund i Real Madrid.

Prije izvlačenja parova Lige prvaka, saznali smo i parove polufinala Evropske lige. Fenerbahce će igrati protiv Benfice dok će koplja ukrstiti Basel i Chelsea, osvajač prošlogodišnje Lige prvaka.

Ovo će biti prvi put da se žrijebom odlučuju parovi polufinala Lige prvaka. U prethodnim sezonama, to se radilo kod izvlačenja parova četvrtfinala.

Parove polufinala lige prvaka će izvlačiti legendarni napadač Ruud van Nistelrooy koji je u svojoj karijeri nastupao za PSV, Manchester United, Real Madrid, Malagu...

Što se statistike tiče, do sada je postignuto ukupno 347 golova, podijeljeno 20 crvenih i 518 žutih kartona. Najviše golova postignuto je od 76. do 90. minute utakmice.

Prvi strijelac dosadašnjeg dijela Lige prvaka je Cristiano Ronaldo iz Real Madrida sa 11 golova u deset utakmica. Na drugom mjestu sa osam golova nalazi se Barcelonin čarobnjak Lionel Messi. Ovaj dvojac imao je i najviše šuteva prema golu. Ronaldo je imao 49, a Messi 27 udaraca u okvir gola.

Zlatan Ibrahimović iz PSG-a ubilježio je sedam asistencija, dok je krilni napadač Angel di Maria asistirao pet puta. Alvaro Arbeloa, odbrambeni igrač Reala, jedini je igrač koji je dva puta dobio crveni karton u dosadašnjem dijelu Lige prvaka. Najviše prekršaja, čak 23, napravio je defanzivac Galatasarayja Felipe Melo.

Prvi strijelac u historiji Lige prvaka je Raul Gonzales sa 77 golova. Bafetimbiju Gomisu iz Lyona trebalo je samo osam minuta za najbrži hat-trick zabilježen u ovom takmičenju. Najmlađi igrač koji je ikada nastupio u Ligi prvaka je Celestine Babayaro. On je tada imao samo 16 godina i 87 dana.

Među četiri najbolje nogometne ekipe u Ligi prvaka plasirali su se dva tima iz Bundeslige, Bayern iz Minhena i Borussija iz Dortmunda te dvije ekipe iz španske Primere, Real Madrid i Barcelona.

Prve polufinalne utakmice bit će odigrane 23. i 24. aprila, dok su uzvrati zakazani za 30. april i 1. maj.

Domaćin finalne utakmice Lige prvaka, koja će biti odigrana 25. maja, bit će stadion Wembley, na kojem je finale istog takmičenja održano i prije dvije godine, kada su se susreli Barcelona i Manchester United.