Potraga za novim trenerom
39

Ko će naslijediti Kloppa na klupi Liverpoola? Ime prvog favorita će vas sigurno iznenaditi

E. B.
Jürgen Klopp i Pepijn Lijnders (Foto: EPA-EFE)
Jürgen Klopp i Pepijn Lijnders (Foto: EPA-EFE)
Njemački nogometni stručnjak Jürgen Klopp danas je šokirao navijače Liverpoola objavivši da će na kraju sezone napustiti klub.

Klopp je u Liverpool stigao 2015. godine iz Borussije Dortmund i potpisao je tada trogodišnji ugovor, a zatim ga je produžio u dva navrata do 2026. godine.

Ipak, na kraju tekuće sezone, Nijemac će napustiti Redse nakon devet godina i osvojena sva četiri velika takmičenja - Premiershipa, Lige prvaka, FA Cupa i Liga kupa.

Navijači Liverpoola će sada s nestrpljenjem očekivati ime Kloppovog nasljednika, a nije dugo trebalo da engleske kladionice ponude koeficijente na novog stratega Redsa.

Prema kladionicama, pomalo iznenađujuće, najviše šanse da naslijedi Kloppa ima njegov aktuelni asistent Pepijn Lijnders. Četrdesetjednogodišnji Nizozemac je u trenerskoj karijeri samostalno vodio samo NEC 2018. godine u kojem je dobio otkaz nakon što nije uspio ući u elitni rang nizozemskog nogometa.

Poslije Lijndersa, kladionice najviše šansi daju nekadašnjim nogometašima Liverpoola Xabiju Alonsu i Stevenu Gerrardu. Alonso radi čuda u Njemačkoj s Leverkusenom, dok Gerrardu ne cvjetaju ruže u saudijskom Al-Ettifaqom.

Iza njih slijede trener Brightona Roberto De Zerbi i selektor Njemačke Julian Nagelsmann, zatim treneri Tottenhama i PSG-a Ange Postecoglu i Luis Enrique, selektor Italije Luciano Spalletti, kao i trener Atletico Madrida Diego Simeone.

Od trenera koji su trenutno bez angažmana najbolje kotiraju Antonio Conte i Graham Potter, a iza njih slijedi Jose Mourinho.

Na listi se nalazi i nekadašnji trener Liverpoola Rafa Benitez, nekadašnji Kloppov pomoćnik Željko Buvač, ali i dojučerašnji nogometaš Redsa, a sada član Brightona James Milner.

Koeficijenti za novog trenera Liverpoola:

Pep Lijnders - 3

Xabi Alonso - 5

Steven Gerrard - 5,5

Roberto De Zerbi - 7,5

Julian Nagelsmann - 9

Ange Postecoglou - 14

Luis Enrique - 14

Luciano Spalletti - 16

Diego Simeone - 20

Antonio Conte - 20

Graham Potter - 25

Thomas Frank - 25

Jose Mourinho - 40

Rafa Benitez - 40

Massimiliano Allegri - 50

James Milner - 50

Domenico Tedesco - 50

Željko Buvač - 66

David Moyes - 66

Abel Xavier - 66

Eddie Howe - 66

Steve Cooper - 66

Dietmar Hamann - 100

Roy Hodgson - 100

Robbie Fowler - 150