Prvenstvo se bliži
35

Klub zaboravljenog reprezentativca BiH postao prvi koji javno bojkotuje SP u Kataru

D. P.
Mundijal u Kataru se bliži (Foto: EPA-EFE)
Mundijal u Kataru se bliži (Foto: EPA-EFE)
Nogometni klub Hoffenheim postao je prvi na svijetu koji je zvanično odlučio bojkotovati Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Sve više je onih koji prozivaju državu Katar zbog kršenja ljudskih prava i kontroverznog načina na koji je ova zemlja došla do organizacije najvećeg nogometnog takmičenja na svijetu. Navodno, više od 7.000 ljudi izgubilo je svoje živote na gradilištima tokom priprema za organizaciju Svjetskog prvenstva.

Posebno žestoki u protestima su bili Nijemci. Širom ove zemlje u brojnim gradovima fanovi su pozivali na bojkot Svjetskog prvenstva te da reprezentacija uopće ne treba učestvovati. Ipak, to je bio nerealan zahtjev, a Njemačka će krenuti po najviši plasman u Katar.

Za to vrijeme, u Hoffenheimu neće pratiti Mundijal. Iz kluba našeg Ermina Bičakčića javno su poručili da ih prvenstvo ne interesuje.

"U novijoj historiji pratili smo najveća nogometna takmičenja porukama i fotografijama. Fokusirali smo se na igrače koji igraju za svoje reprezentacije, a da dolaze iz našeg kluba. Ove godine, nećemo pratiti Svjetsko prvenstvo u Kataru", saopćili su iz Hoffenheima.

U njemačkom klubu pozvali su se na tri razloga. Jedan je kršenje ljudskih prava, drugi je korupcija prilikom dobijanja domaćinstva i treći nehuman odnos prema radnicima koji su izgradili nogometne komplekse za Svjetsko prvenstvo.