1994. godine
27

Keane otkrio nevjerovatnu priču: Samo sam od jednog igrača tražio dres, a on me odbio

K. H.
Roy Keane (Foto: EPA-EFE)
Roy Keane (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni nogometaš Manchester Uniteda Roy Keane prisjetio se jedine situacije u karijere kada je tražio dres od protivničkog igrača, nakon čega je odlučio da to više nikada neće uraditi u karijeri.

Ovaj legendarni vezni igrač Crvenih đavola u razgovoru s bivšim saigračem Garyjem Nevilleom u epizodi The Overlap prisjetio se 1994. godine i prijateljske utakmice protiv Njemačke uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.

"U karijeri sam samo jednom tražio dres od protivničkog igrača, a to je bilo kada sam igrao s Irskom protiv Njemačke. Bio je to Matthias Sammer, a rekao mi je da mi neće dati dres. Ja sam samo kratko rekao: Je**te!", otkrio je Keane i nastavio:

"Bio je prijateljski nastrojen, ali kada bih ponovo birao igrača s kojim ću mijenjati dres, to bi bio samo Zinedine Zidane. On je bio nevjerovatan igrač. Nakon utakmice u Madridu smo zajedno hodali tunelom, pogledao me i pomislio sam da će mi tražiti dres. Ali nije, i drago mi je zbog toga. Tada sam drugi put pomislio da bi to bila dobra ideja, ali rekao sam sam sebi da zaboravim na to."

Ranije je kapiten Liverpoola Jordan Henderson otkrio da je upravo od Keanea naučio da ne traži dres od protivničkih igrača, pa makar to bio i Lionel Messi.

"Nikad to ne radim. Zašto? Dok sam bio u Sunderlandu, Roy Keane mi je rekao da ako zatražiš nečiji dres, izgleda kao da mu se diviš. Tu sam lekciju upamtio", rekao je Henderson.