Gladni smo pobjeda
0

Kakve su šanse Željezničara i Sarajeva u Evropi?

Piše: N. Jamaković
Nogometaši Željezničara i Sarajeva večeras igraju prve susrete u okviru 2. pretkola Evropske lige, protiv Sheriffa iz Tiraspola, odnosno švedskog Orebra. Zanimalo nas je kakve su prognoze pojedinih javnih ličnosti, koje nisu direktno uključene u sport.

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača ističe da je najvažnije da naši klubovi pokažu kompaktnost i jedinstvo i da se ne osramote.

"Slabo pratim domaći nogomet, u tom sportu pratim uglavnom Ligu prvaka. Tenis je moj sport, tenis puno više pratim, a i igram", rekao je Lipovača. Domaći nogomet slabo prati i voditeljica BHT 1 Maja Čengić, koja nam iz tog razloga također nije mogla dati svoju prognozu.

"Da ste me pitali za Barcelonu, nešto bih možda i znala reći. Međutim, domaći nogomet zaista ne pratim", opravdala se Maja.

Semir Osmanagić: Željo i Sarajevo će pobijediti

Igra sarajevskih premijerligaša u domaćem prvenstvu nije interesantna ni istraživaču Semiru Osmanagiću, ali je on bez obzira na to optimista. "Trenutno sam u Hrvatskoj, ali vam mogu reći da će i Željezničar i Sarajevo pobijediti i eliminisati svoje protivnike", dokazao je svoj optimizam Osmanagić.

Novinar Vlastimir Mijović, koji je kratak period bio i glasnogovornik tima sa Koševa, za Sarajevo-x.com kaže da strahuje da bi Sarajevo moglo doživjeti debakl u Švedskoj.

"U posljednjih mjesec, moram vam priznati, i nisam toliko pratio dešavanja u klubu. Međutim, znam da ekipa nije pripremljena na odgovarajući način i da je novi trener stigao poprilično kasno. Nasuprot tome, u Švedskoj je prvenstvo u punom zamahu i sigurno je da je Orebro tu u velikoj prednosti. Bojim se da bi Sarajevo moglo doživjeti težak poraz već u prvom evropskom nastupu u ovoj sezoni", obrazložio je Mijović.

Nije bio puno optimističniji ni kad je riječ o drugom sarajevskom premijerligašu, Željezničaru.

Vlastimir Mijović: Sheriff je zapravo ruski klub

"Mislim da ni Željo nema šansi u duelu sa Sheriffom, u koji je dosad uloženo dosta novca. To je veoma dobra ekipa, dobro organizovana i ima kvalitet. To je ustvari ruski klub, jer su Rusi uložili novac u njega. Iza sebe imaju već određene rezultate i u prednosti su u duelu sa Željom", zaključio je Mijović.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, za razliku od vremena kad je trenirao nogomet u mlađim kategorijama tuzlanske Slobode, danas i nema baš puno vremena da prati nogometna dešavanja. Međutim, za naš je portal rekao kako sarajevskim klubovima u Evropi želi svu sreću.

"Naš je narod gladan pobjeda. Vidjelo se to prije nekoliko dana i u Davis Cupu kad je naša reprezentacija savladala Estoniju u dvorani Mejdan ovdje u Tuzli. Ne pratim domaći nogomet, ali ću sigurno gledati utakmice koje Sarajevo i Željo budu igrali u Evropi. Nadam se da će ostvariti dobre rezultate", poručio je Imamović.