Slavlje na Grbavici
1000

Željezničar ostvario važnu pobjedu nad Širokim i približio se opstanku u eliti

D. P.
Željezničar je odigrao jedan od najvažnijih mečeva sezone (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara ostvarili su života vrijednu pobjedu protiv Širokog Brijega rezultatom 1:0 u 28. kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine i tako se približili opstanku u društvu najboljih.
Široki Brijeg je u prošlom kolu savladao Igman i tako zakoračio u mirnu luku što se opstanka tiče, tako da je večerašnji duel bio znatno važniji za domaći Željezničar koji ga je dočekao u zoni ispadanja i s novim trenerom Dinom Đurbuzovićem, koji je za vikend preuzeo ekipu od smijenjenog Brune Akrapovića.

U takvoj situaciji Željezničar je od prve minute krenuo silovito prema golu Širokog Brijega, a već u četvrtoj minuti imali smo kolosalnu šansu pred golom gostiju. Nedim Mekić je dočekao loptu na vrhu peterca, oslobodio se čuvara, ali je sjajno intervenisao mladi golman Ivan Puljić.

Odgovorio je Ilija Mašić nakon kornera u 15. minuti, ali je njegov udarac iz blizine otišao preko gola.

Vrlo sumnjivu situaciju vidjeli smo u 37. minuti. Semir Štilić je oboren u kaznenom prostoru gostiju, ali je sudija Aleksandar Njegomirović procijenio da je bilo simuliranje i iskusnom igraču Željezničara pokazao je žuti karton. Na nekoliko usporenih snimaka vidio se kontakt s igračem Širokog, no da li je bilo za penal, teško je procijeniti. Ipak, žuti karton za simuliranje definitivno nije trebao biti pokazan.

Rezultatom 0:0 otišlo se na odmor, a Plavi su na samom startu drugog dijela došli u vodstvo. Stefan Radinović je centrirao s lijeve strane, a snalažljivi Sulejman Krpić glavom pogađa za vodstvo Željezničara i erupciju oduševljenja na Grbavici.

Dobru šansu nakon gola imao je i Mekić u dresu Željezničara, ali je odbijenu loptu na 15-tak metara hvatao iz prve te je poslao na tribine.

Nakon vodećeg gola Plavih, Široki je preuzeo blagu terensku inicijativu, ali do većih prilika i gola nije mogao. Za razliku od toga, Željezničar je bio mnogo konkretniji kada je imao priliku, bio je znatno opasniji od svog rivala.

Dvije velike šanse vidjeli smo u rasponu od pola minute pred golom Širokog. Prvo je Samir Radovac šutirao s vrha šesnaesterca tik preko prečke, a onda je u narednom napadu Joseph Amoah bio blizu gol, no njegov udarac iskosa odlazi pored gola.

U 80. minuti zanimljiva situacija. Široki Brijeg je postigao gol, ali je on poništen iz ofsajda. Tek nakon nekoliko usporenih snimaka vidjelo se da su linijske sudije donijele dobru odluku jer je Stephen Chinedu dirao loptu i tako aktivirao ofsajd.

Gosti su u 83. minuti tražili penal zbog navodnog igranja rukom, no sudija Njegomirović nije tako procijenio, a uprkos ne toliko kvalitetnim usporenim snimcima, čini se da je lopta pogodila u rame igrača Željezničara te da je i ta odluka bila ispravna.

Ostalo je 1:0 tako da je Željezničar ostvario veliku pobjedu kojom je preskočio dva rivala i izašao iz zone ispadanja s tri boda više u odnosu na prvi ugroženi tim, a to je Igman.

U narednom kolu Željezničar gostuje GOŠK-u u još jednom direktnom okršaju rivala za opstanak, a Široki Brijeg dočekuje ekipu Borca.

Rezultat i strijelac:

Željezničar - Široki Brijeg 1:0 (Krpić 48')

Tabela: