Nogomet
149

Kako su Zmajevi postali uzor Turcima i Grcima na Kipru

Klix.ba
Navijači BiH na utakmici između Litvanije i BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Navijači BiH na utakmici između Litvanije i BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zajednička liga turskih i grčkih klubova na Kipru mogla bi postati stvarnost u naredne dvije godine, nakon historijskog dogovora između Turaka, Grka i predstavnika FIFA-e.

U ovo je uvjeren i Hasan Sertoglu, čelni čovjek nezvanične Kiparsko-turske nogometne federacije. Nakon višemjesečnih osjetljivih pregovora između tri strane, u utorak je načelno postignut dogovor o organizaciji zajedničkih sportskih događaja na ovom mediteranskom otoku, čime su prekinuti višedecenijska šutnja, nepovjerenje i razjedinjenost između dva nogometna saveza.

I Svjetska nogometna federacija (FIFA) je pohvalila ovaj napredak i dogovor opisala kao "veliku prekretnicu" u nogometu.

"Ovo je historijski dan za Grke i Turke. Dogovor nije zadovoljio naše želje u punom smislu, jer ima još nekih stvari koje se trebaju pojasniti, kao što su postotak naših igrača u reprezentaciji i broj klubova koji će biti u ujedinjenoj ligi", kazao je Sertoglute.

Kiparski nogometni savez oformljen je 1934. godine i tada ga je činilo šest grčkih i dva truska kluba na Kipru. FIFA ga je priznala 14 godina kasnije. Zajednička liga igrača postojala je sve do 1955. godine, kada je došlo do razjedinjenja zbog sve većih međusobnih tenzija između dva naroda.

Sertoglu je kao dobar primjer ujedinjenog nogometa spomenuo Bosnu i Hercegovinu, koja će naredne godine nastupiti na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. On je kazao da je naža zemlja blistav primjer onoga što se može postići kada se političke i etničke tenzije stave na stranu.

"Pogledajte šta se desilo u Bosni. Za nas je nevjerovatno doći do tog nivoa, ali se nadamo da možemo postići istu stvar kao u BiH. Na tome ćemo raditi mnogo. Nogomet je potpuno različit od politike, on povezuje ljude", kazao je čelni čovjek nezvanične Kiparsko-turske nogometne federacije.