Otkrio bivši direktor
39

Kako je Xabi Alonso pomogao Hasanu Salihamidžiću da postane sportski direktor Bayerna

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši španski nogometni reprezentativac Xabi Alonso je nakon završetka igračke karijere trebao postati sportski direktor minhenskog Bayerna.

Otkrio je to tadašnji direktor minhenskog kluba Michael Reschke koji je tu funkciju obavljao od 2014. do 2017. godine.

"Imao je sjajan odnos sa Karl-Heinz Rummeniggeom i Ulijem Hoeneßom. Tada sam razgovarao s Rummeniggeom i Hoeneßom i oni su ozbiljno razmišljali o tome da mu relativno rano postave pitanje da li se može zamisliti da radi kao sportski direktor u Bayern Minhenu. Onda sam otišao na večeru s njim i otvorili smo tu temu", rekao je Reschke te dodao daje Alonso imao druge planove.

"Tada je već bio veoma fokusiran na trenersku karijeru i želio je uzeti godinu dana pauze nakon što je bio aktivan igrač".

Tada Bavarci nisu imali sportskog direktora budući da je Matthias Sammer podnio ostavku u ljeto 2016. godine iz zdravstvenih razloga.

Godinu kasnije, u augustu 2017. godine, Hasan Salihamidžić je postavljen za sportskog direktora Bavaraca gdje se zadržao do maja 2023. godine.

Sam Alonso je trenersku karijeru počeo 2018. godine kao trener omladinaca Real Madrida da bi potom radio i u Real Sociedadu B nakon čega je 2022. godine predstavljen kao novi trener Bayer Leverkusena s kojim bi ove sezone mogao osvojiti titulu prvaka Njemačke.