Branio u Interu
148

Kako je menadžer Gigija Buffona plakao za stativama na Grbavici

F. Z.
Foto: Tempo/Silvano Martina (u sredini)
Foto: Tempo/Silvano Martina (u sredini)
Nogometni menadžer i bivši golman Silvano Martina rođen je 1953. godine u Sarajevu. Put ga je još kao dječaka odveo u grad na sjeveru Italije, a kada je odlazio iz grada podno Trebevića u grad podno Alpa, nije mogao sakriti suze.

Plakao je Martina za svojim Sarajevom, svojom Grbavicom, svojim idolom Čikom Radovićem i stativama na stadionu Grbavica. Martina je još kao dječačić odlazio na sve treninge Plavih s Grbavice. Stajao je iza Radovićevog gola i trčao za loptama kako bi ih donio legendarnom golmanu Željezničara, zapisao je prije više od 40 godina u beogradskom Tempu Zdravko Lipovac.

Maštao je Martina da jednog dana stane među stative gola na Grbavici i postane prvi golman Željezničara. Upijao je sve što je radio Radović, njegove parade, sjajne intervencije, golmanske majstorije. Prvi trener koji je na Grbavicu donio titulu prvaka Jugoslavije Milan Ribar bio je u to vrijeme trener pionira Željezničara i birao je talentovane nogometaše za omladinski pogon Plavih. Stao je Martina na gol, odradio nekoliko treninga, ali je još uvijek bio premlad da prođe selekciju velikog Ribara.

Foto: Tempo
Foto: Tempo

"Jednog dana Ribar ga je zagrlio i rekao mu: 'Još si mali. Kad još malo porasteš, dođi, svakako, jer dobro braniš'. I tako je Silvano Martina, tako se zvao plavi dječačić, otišao s Grbavice, a sebi je dao obećanje: 'Čim malo porastem, idem opet na probu u Želju'. Za to vrijeme trčkarao je za loptom proplancima Briješća i Rjalovca na periferiji Sarajeva, a i redovno odlazio na Grbavicu i gledao Čiku", zapisao je Lipovac u Tempu.

Kada je 13-godišnji dječak namjeravao opet otići na probu kod trenera Ribara, njegov otac je odlučio da se cijela porodica preseli u italijanski grad Udine.

"Plakao je mali Silvano, žao mu je bilo prijatelja, Grbavice, Želje, a najviše njegovog ljubimca Čike. Činilo mu se da su njegovi snovi da jednog dana stane na gol Želje zauvijek srušeni", zapisano je u beogradskom Tempu.

Martina je potom počeo da brani za Genovese iz predgrađa Udina, a potom i za Esperiju, nakon čega je na sebe skrenuo pažnju Intera. Branio je Martina nakon Intera i u Bresciji, Genoi, Torinu, Laziju, a karijeru je 1991. godine završio u Veroni.

Nakon golmanske karijere postao je menadžer, a bez ikakve sumnje najpoznatiji klijent mu je Gianluigi Buffon, neki će reći i najbolji golman svih vremena. Bio je Martina menadžer i bivšem kapitenu Manchester Uniteda fantastičnom defanzivcu Nemanji Vidiću.