Da li ste znali?
136

Kako je izgledala utakmica u Sarajevu 1994.: Na Koševu je 15.000 ljudi "pobjeglo od stvarnosti"

K. H.
Foto: Instagram/Vintage Sarajevo
Tokom opsade Sarajeva 1994. godine, na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" nogometaši FK Sarajevo i ekipa UNPROFOR-a pronašli su način za bijeg od surove i brutalne stvarnosti te odigrali prijateljsku utakmicu.
Fotografije sa spomenutog meča objavljene su na Instagram stranici Vintage Sarajevo, uz podsjećanje da su Sarajlije taj dan iskoristile kako bi izašle iz svojih domova i poslije dugo vremena gledali jednu utakmicu uživo.

Njihov tekst uz fotografije prenosimo od početka do kraja.

"Da li ste znali da se tokom opsade Sarajeva na stadionu Koševo odigrala humanitarna utakmica izmedju FK Sarajevo i ekipe UNPROFOR-a?

Bilo je to 20. marta 1994. godine, a prema nekim informacijama na tribinama se bilo okupilo blizu 15.000 gledatelja. U gradu na Miljacki taj dan mnogi su iskoristili da izađu iz svojih domova i poslije dugo vremena pogledaju jedan meč uživo.

Za Sarajevo su tada igrali omladinci koji su mjesecima trenirali u dvoranama i ovaj susret im je bila neka vrsta nagrade za sav trud kojeg su uložili.

Bordo tim je taj meč dobio rezultatom 4:0. To je bila prva utakmica na Koševu poslije dvije godine", navodi se.

Ekipu Sarajeva pojačala su i četiri nogometaša FK Željezničar, a u timu su igrali: Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Ćenan, Kovačević, Uščuplić, da bi u nastavku igrali Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović.

Treneri su bili Sead Jasenković i Nedeljko Gojković.

"Mi smo do te utakmice trenirali u dvorani Osnovne škole Miljenko Cvitković i u maloj Skenderiji. Bilo je neobično nakon toga igrati na velikom terenu. Pamtim da se okupio veliki broj gledalaca, što je u to vrijeme bilo nepojmljivo. Sjećam se da nas je pojačalo i nekoliko igrača Željezničara. Sve su to lijepe uspomene i treba ih se ponekad prisjetiti. Izuzetno emotivna utakmica. Iako je rezultat bio u drugom planu, mi smo slavili 4:0", rekao je Dženan Uščuplić za Klix.ba o ovoj temi.

Zanimljivo, posljednja utakmica prije ove na Koševu je odigrana 29. marta 1992. godine. S najvećeg bh. stadiona je 20. marta 1994. godine poslana poruka mira. Svi akteri su zaželjeli da BiH u budućnosti korača prema normalnom i civilizovanom životu.