Nogomet
0

Jordanski princ: Okončat ću Blatterovu politiku jednoumlja

Anadolija
Ali bin al Hussein (Foto: EPA)
Ali bin al Hussein (Foto: EPA)
Kandidat za novog predsjednika Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) i jordanski princ Ali bin al Hussein poručuje da će u slučaju da bude izabran okončati politiku zastrašivanja u krovnoj fudbalskoj asocijaciji.

Princ Husein je za britanske medije kazao da aktuelni šef FIFA-e Sepp Blatter tokom proteklih 17 godina nije dozvoljavao rasprave sa neistomišljenicima i da je krovnu kuću svjetskog fudbala vodio "politikom zastrašivanja".

"Nekada su uposlenici FIFA-e i ljudi iz svijeta fudbala mogli da iznose svoje stavove i brane ih, ali su ih oštre kazne odvratile od toga. Nadam se da će pravda i višeumlje ponovo zaživjeti", kazao je Hussein, koji je aktuelni zamjenik predsjednika FIFA-e.

Istakavši kako je odabir Katara i Rusije za domaćine narednih Mundijala izrodio žestoke optužbe o mitu i korupciji i tako narušio ugled FIFA-e, Hussein je kazao da postoji saglasnost u cijelom svijetu da se ovoj organizaciji vrati njen ugled.

"Za to je neophodno uraditi brojne reforme od dna do vrha strukture i izabrati novog predsjednika koji će služiti razvoju sporta", poručio je Hussein i dodao da je on sposoban preuzeti obavezu.

Izbor za predsjednika FIFA-e će se održati 29. maja ove godine, a svoje kandidature su najavili aktuelni predsjednik Sepp Blatter, koji se na toj funkciji nalazi od 1998. godine, zatim njegov zamjenik i jordanski princ Ali bin al-Hussein, predsjednik Fudbalskog saveza Holandije Michael van Praag i portugalski fudbalski as Luis Figo.

Pomenuta četvorka je već prikupila potrebnu podršku članica organizacije i kandidature predala Izbornom komitetu i Etičkoj komisiji FIFA-e, koje će se u narednih deset dana i zvanično očitovati o njima i objaviti zvanične kandidature.

Bivši francuski fudbaler David Ginola i njegov sunarodnjak i bivši generalni sekretar Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Jerome Champagne odustali od kandidature jer nisu osigurali podršku najmanje pet članica FIFA-e.