Moraju smanjiti "apetite"
11

Jedna od najjačih liga svijeta rizikuje nestanak s TV ekrana, nema nijedne ponude za prijenose

D. P.
Mbappe je ostao kao jedina megazvijezda u Francuskoj (Foto: EPA-EFE)
Mbappe je ostao kao jedina megazvijezda u Francuskoj (Foto: EPA-EFE)
Francuska profesionalna nogometna liga (Ligue 1 i Ligue 2) rizikuje nestanak s TV ekrana jer nije dobila niti jednu zvaničnu ponudu za prava emitiranja TV prijenosa.

Dužnosnici su potvrdili da je televizijska prisutnost dvije najjače nogometne lige u Francuskoj ugrožena jer niko ne želi platiti godišnju naknadu od 800 miliona eura za prava prijenosa utakmica prvog i drugog ranga takmičenja.

Kako to pravila nalažu, prvenstvo kupovine TV prava ima njihov dosadašnji nosilac. To je francuski TV gigant Canal+, a koji nije želio dati ponudu za ciklus od 2024. do 2029. godine.

To je natjeralo čelnike Lige 1 da u utorak pokrenu ponudu bez dosadašnjeg partnera Canal+, ali se niko nije javio za jedan od pet paketa koji su bili u ponudi.

Kako nije bilo kupaca za trenutnu cijenu, LFP (Ligue football profesional) morat će direktno pregovarati sa svim zainteresiranim TV servisima, prenio je L'Equipe.

Canal+ je imao prava prijenosa utakmica francuske Lige 1 još od davne 1984. godine, ali je u sukobu s ligom od 2020. godine zbog potencijalnog ugovora sa španskom kompanijom MediaPro.

Nakon što su dvije od tri najveće zvijezde otišle iz francuske Lige 1 (Lionel Messi i Neymar) te se sve više spominje odlazak Kyliana Mbappea u Real, čini se da će Francuzi morati da smanje svoje apetite i prihvate neuporedivo manju ponudu.