100 godina Veleža
1

Izložba "Duško Bajević - Princ iz Mostara" okupila legende Veleža

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 100-godišnjice FK Velež u Mostaru je otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom "Duško Bajević- Princ iz Mostara", koja je okupila građane i legende Veleža.

Na izložbi su predstavljeni plakati, fotografije, katalozi i ostali materijali dokumentarnog karaktera, što je među posjetiteljima izložbe budilo sjećanja na dane kad su mostarski Rođeni svijetom nosili slavu svoga grada i svoje zemlje.

Sjećanja su navirala i legendarnom igraču Veleža i bivšem selektoru nogometne reperezentacije BiH Dušku –Dušanu Bajeviću, kojem je izložba posvećena, a posebne emocije su mu probudili simpatizeri koji su tražili autograme i susret sa bivšim suigračima u FK Velež.

Među okupljenim Veležovcima su bili su bili Blaž Slišković koji je bio i selektor reprezentacije BiH, te legendarni Enver Marić koji je zajedno sa Franjom Vladićem i Duškom Bajevićem činio poznati trio BMV.

Dušan Bajević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dušan Bajević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vidno emotivan Bajević se zahvalio organizatorima i svim okupljenim kazavši da je za njega ovo poseban događaj.

"Ne mogu ovo zaboraviti. Pogotovo sam sretan i zadovoljan što vidim ljude koje nisam vidio preko 30 godina, vidim svoje suigrače i da nije njih i da nije vas svih tih godina sa Veležom i sa nama svima i da nam niste davali snagu da igramo, ne bi ni ovo postojalo danas", kazao je Bajević.

Čestitao je voljenom klubu 100 godina postojanja i osvojeni KUP BiH,te poželio da nastave tako da bi na njih svi bili ponosno kao što su bili i ranije kroz bogatu historiju kluba.

Autor izložbe Zlatko Serdarević kaže kako ovom postavkom nastavlja serijal kojim želi dati svoj prilog zlatnom jubileju mostarskih Rođenih.

"Do sada sam za godinu jubileja priredio postavke o Ivici Ćurkoviću, Enveru Mariću i o nastupima Veleža u evropskim kupovima. Ovaj put sam se odlučio da više pažnje posvetim Bajeviću i prezentujem fotografije, plakate, novinske isječke, tabele, afiše i statističke podatke o njegovoj fudbalskoj i trenerskoj karijeri", kazao je autor izložbe.

Najavio je kako će narednu izložbu posvetiti Franji Vladiću, trećem članu čuvenog tria BMV, nakon čega planira njihovu zajedničku izložbu, kako bi obilježio zlatno doba FK Velež.

Podsjeća da je Bajević jedan od najuspješnijih fudbalera i trenera Veleža, navodeći kako on ostaje upamćen po eleganciji, efektnim golovima i produhovljenoj igri nastupajući u reprezentaciji Jugoslavije, FK Velež i grčkom klubu AEK, a ostat će zapamćen i kao selektor nogometne reprezentacije BiH.

Izložba je otvorena 31. maja u prostoru caffe Globusa na šetnici u Fejićevoj ulici i time je pristupačna brojnim prolaznicima narednih 15 dana od jutarnjih sati do kasno navečer.