Nogomet
1

Ivan Sesar: Došlo je vrijeme Zmajeva, protiv Grčke smo pokazali da smo najbolji u grupi

Piše: Edin Isanović
Ivan Sesar sa Senadom Lulićem
Ivan Sesar sa Senadom Lulićem
Ivan Sesar, nekadašnji igrač FK Sarajevo i bh. reprezntativac potpisao je u januaru ove godine ugovor sa Elazigsporom. Ovaj turski klub u to vrijeme čekala je bitka za goli život. Od Sesara su očekivali pomoć u misiji opstanka, a Ivan je u potpunosti opravdao očekivanja. Trenutno je njegov klub na petnaestom mjestu sa realnim izgledima da se i naredne sezone nadmeće u najjačem rangu.

Nekadašnja "bordo petica“ naglašava da se adaptirao na život u Turskoj.

"Već sam tu četiri mjeseca i navikao sam se. Na početku nije bilo jednostavno, jer svaka promjena donosi puno toga novoga. Ipak, moram priznati da sam od saigrača i ljudi iz kluba srdačno primljen.Trudim se da pričam turski jezik koji nije nimalo lagan. No, svaki dan naučim nešto novo pa vjerujem da ću sa vremenom biti sve bolji“, istakao je za Klix.ba Sesar.

Ovaj ratoborni veznjak napominje kako će Elazigspor u narednom periodu uploviti u luku spasa.

"Vjerujem da imamo kvalitet da ostanemo u prvoj ligi.Sve je na nama, imamo velike šanse. Ako uspijemo, u šta ne sumnjam, ja ću produžiti ugovor na četiri godine“.

Sjajna atmosfera i ispunjeni stadioni

Sesar kaže kako je ogromna razlika između turske i bh. nogometne lige.

"To se vidi na svakom koraku. U Turskoj su na svakoj utakmici stadioni ispunjeni do posljednjeg mjesta.Atmosfera je odlična, a igra se puno brži i agresivniji nogomet. Svi suparnici su kvalitetni. Prošlo kolo gostovali smo Galati u Istanbulu i pred 55 hiljada gledalaca izgubili smo 3:1.Igrao sam protiv Drogbe, Yilmaza,Mela...Veliko iskustvo za mene“, dodaje on.

Ivan je istakao kako slobodno vrijeme provodi najčešće odmarajući i u druženju sa saigračima iz kluba. Ipak, posebno ga veseli kada mu u posjetu dođe djevojka iz Sarajeva.

Potcrtao je da prati nastupe tima sa Koševa.

"Informišem se o rezultatima i dešavanjima. Proveo sam lijep period u Sarajevu, to se pamti, to se ne zaboravlja. Zavolio sam taj grad, uvijek se vraćam sa posebnim emocijama“, kazao je Sesar i napomenuo kako se čuje sa bivšim saigračima Husejinovićem, Tatomirovićem, Dupovcem i Beloševićem.

U slobodno vrijeme igra tenis

Prokomentarisao je nastupe Saida Husejinovića, kojeg je upravo on preporučio čelnicima Dinama.

"Bilo mu je teško na početku jer nije bio fizički spreman. Sada je u dobroj situaciji. Iz utakmice u utakmicu pokazuje kvalitet i vjerujem da će biti još bolji, te da će postati jedan od glavnih igrača Modrih“. Ivan ,koji je član državnog tim, kaže kako je došlo vrijeme Zmajeva.

"Pobjedom protiv Grčke pokazali smo da smo najbolji u grupi, a mislim da će tako ostati do kraja i da će se ispuniti dugoočekivani cilj – plasman na veliko takmičenje“, podvukao je Sesar koji osim nogometa voli igrati i tenis.

Kaže da nema ustaljeni ritual prije utakmice.

"Ja sam čovjek koji prakticira vjeru svaki dan pa tako i prije utakmice. To mi je jedini i za mene najbitniji ritual“, zaključio je razgovor za naš portal.