Nogomet
300

Italijanski novinar opisao Džeku kao "bombardera sa licem anđela"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Italijanski novinar Alessandro Angeloni u svom tekstu za Il Messaggero napadača Rome i kapitena Bosne i Hercegovine Edina Džeku opisao je kao "bombardera sa licem anđela".

Angeloni se u svom tekstu poziva na Džekinu statistiku u Wolfsburgu i Manchester Cityju te u Romi gdje se posebno osvrće na ovu sezonu. Italijanskog novinara je posebno impresionirala Džekina mentalna snaga koju je pokazao u ovoj sezoni nakon što je u prethodnoj bio ismijavan.

"Aplauz za one koji su uspjeli ustati, uzvici onima koji su prihvatili kritike, čak i one najgore te ih iskoristili da napreduju, uzvici za one koji su se vratili snovima a ne noćnim morama. Aplauz za Edina Džeku, snajperistu sa licem dobrog dječaka", napisao je Angeloni te primjerom iz Džekinog djetinjstva nastojao opisati njegov mentalitet:"Onaj ko je dio života proveo pod bombama ne može prihvatiti poraz bez borbe. Spalleti mu je dao samopouzdanje i sada su rezultati iznad očekivanja."

Tokom svojih hvalospjeva o Džeki Angeloni ističe i brojke koje kazuju da Džeko ima najviše šuteva u Seriji A, ukupno 68 i da je postigao 10 golova u ligi te pet u Evropskoj ligi. Dodaje da je Džeko svemu tome dodao i ukupno pet asistencija što pokazuje "Spallettijevu tvrdnju da Džeko ima sve, ali da u isto vrijeme mora biti ubojitiji pred golom, jer i dalje promašuje neke šanse".

Osim Angelonija, mnogi drugi italijanski novinari poput Luce Valdiserrija, Paole Di Caro, Alessandra Cristoforija i Paola Centa se dive Džekinom mentalitetu koji je pokazao u izjavi da "živi u sadašnjosti, a ne u prošlosti" što pokazuje njegovu zrelost.