Gol za prednost u revanšu
153

Italijani se dive junaku Milana: Postio cijeli dan, jeo vrlo malo pa onda srušio Napoli

D. P.
Bennacer od svog dolaska u Milan igra na vrhunskom nivou (Foto: EPA-EFE)
Bennacer od svog dolaska u Milan igra na vrhunskom nivou (Foto: EPA-EFE)
Junak pobjede Milana nad Napolijem u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka Ismael Bennacer zbog svog ramazanskog posta privukao je pažnju medija u Italiji.

Tako je najugledniji italijanski list Gazzetta dello Sport jutros objavio tekst o tome kako je Bennacer novom fantastičnom partijom srušio Napoli, a da je sve to uradio u toku mjeseca ramazana tokom kojeg posti i ne razmišlja o tome da se odrekne vjerskih dužnosti.

Gazzetta je donijela tekst s naslovom: "Bennacer i gol iz snova usred ramazana".

U tekstu najugledniji italijanski list navodi da je alžirski reprezentativac tokom cijelog jučerašnjeg dana postio, suzdržavao se bez hrane i pića, a onda neposredno pred početak utakmice (oko 20:10) pojeo vrlo malo te srušio Napoli u utakmici godine po važnosti za Milan.

Prema Gazzetti, ramazanski post nije ga spriječio da odigra utakmicu "remek-djelo u kojem je upravljao cijelom igrom".

Tokom utakmice Bennacer je "razarao" napade protivničkog tima, bio veza između odbrane i napada, a upravo je tokom jedne istrčane kontre odlučio utakmicu pogotkom, iako mu napadačke role nisu primarni zadaci na terenu.

"Gol koji je Milanu omogućio prednost uoči revanša u Napulju posebna je i zbog toga jer je Bennacer u potpunosti u ramazanskim dužnostima koje su počele 22. marta i završavaju 4. aprila. Za nekoga poput Alžirca, koji je vrlo pažljiv u tome da istovremeno obavlja vjerske dužnosti i bude profesionalac na terenu, to nije lako", čude se iz Gazzette velikom poduhvatu Bennacera i dodaju:

"Savjesno pridržavanje pravila ramazana znači postiti od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca. Tako se ruši uobičajeni bioritam. Za nogometaša to znači prilagoditi tijelo neobičnom i napornom režimu, budući da se treninzi očito odvijaju tokom dana. Ismael nije ni prvi, a neće biti ni posljednji koji će svoj rad prilagoditi vjerskim diktatima, ali delikatnost situacije ostaje", dodaje se u tekstu.

Inače, vjera je za ovog alžirskog nogometaša jedna od najvažnijih stvari u životu, a nedavno je neke od svojih kolega iz svlačionice Milana pozvao na iftar u svoj dom.