Krše pravila o odijevanju
0

Irankama s hidžabom ne daju na olimpijadu

Sarajevo-x.com
Foto: ISNA
Foto: ISNA
Djevojkama koje treniraju fudbal u Iranu i koje žele svoje vještine pokazati na Olimpijskim igrama za mlade to neće biti dozvoljeno jer FIFA-ina pravila brane igračima nošenje hidžaba.

U ponedjeljak je Azijska fudbalska federacija (AFC) nominovala Tajland kao zemlju koja bi mogla zamijeniti Iran.

"FIFA je odlučila da nošenje islamskog hidžaba nije u skladu sa pravilima igre", stoji u saopštenju krovne organizacije koje prenosi Telegraph.

Iranski nacionalni komitet pozvao je FIFA-u da ponovo promisli o tom pitanju s obzirom na pravila odijevanja djevojaka i žena u islamskom svijetu.

Ipak, generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke odbacio je taj zahtjev, a Izvršni komitet saopštio da nema izbora već da odluči kako Iran neće učestvovati na Olimpijskim igrama.

Član četiri pravilnika FIFA-e navodi da "osnovna oprema igrača ne smije odašiljati političke, vjerske ili lične poruke."

Prvi put je hidžab zabranjen 2007. godine, kada 11-godišnjoj Kanađanki nije dozvoljeno da ga nosi "iz sigurnosnih razloga".

Iran se od 12. do 25. avgusta trebao takmičiti u okviru Olimpijade za mlade u Singapuru, na turniru šest nacija za djevojke. Na tom takmičenju učestvuju Turska, Ekvatorijalna Gvineja, Trinidad i Tobago, Čile i Papua Nova Gvineja.

Oko 3.600 sportista od 14 do 18 godina takmičit će se u 26 sportova.