Nogomet
53

"Igraj fudbal, živi život“: Crvena zvezda, Maribor, Rijeka i Vojvodina obećavaju spektakl

Piše: Edin Isanović
Peti međunarodni fudbalski turnir U17 nogometaša pod nazivom "Igraj fudbal, živi život“ bit će održan od 16. do 19. juna u Sarajevu.

Utakmice će se igrati na stadionima Grbavica i Otoka. Tim povodom danas je u glavnom gradu BiH održana konferencija za novinare. Organizatori su podijelili klubove u dvije grupe. Željezničar, Maribor, Crvena zvezda i Olimpic nadmetat će se u grupi A, dok Sarajevo, Rijeka, Vojvodina i Budućnost čine grupu B.

Dejan Radović, direktor udruženja Profesional koje organizuje ovaj turnir, rekao je kako je sve spremno za novi spektakl.

"Hvala prijateljima sporta i svima onima koji su dali podršku za organizaciju petog, sada već tradiocionalnog turnira. Slike iz djetinjstva koje su mi duže vrijeme u mislima uspio sam pretvoriti u stvarnost i realnost. Velika mi je čast i zadovoljstvo biti domaćin ovog takmičenja koje prezentuje glavni grad BiH kao sportski i kulturni centar. Mi pomažemo mladim fudbalerima i nastojimo unaprijediti sport u našem gradu. Svih ovih godina dovodili smo najjače ekipe iz regiona. Jedne godine takmičio se i Sturm iz Austrije. Također, prethodnih godina na takmičenju su nastupali i sada već poznati igrači Tin Jedvaj, Marko Grujić i Marko Dabro. Vjerujem kako će i ove godine biti dobra posjeta na Grbavici i Otoci. Svi su bili sumnjičavi kada sam prvi put organizovao ovaj događaj, ali je vrijeme pokazalo svoje“, izjavio je Radović.

Prisutnim se u ime Općine Novo Sarajevo obratio Faruk Pršeš. Naglasio je kako općina iz koje on dolazi podržava ovaj sportski događaj.

"Cilj svega jeste podrška mladim igračima. Blizu 200 učesnika će siguno privući veliki broj mladih ljudi koji trebaju da se uključe u sportske projekte. Nastavit ćemo pružati podršku i želimo uspješnu realizaciju ovog turnira“, kazao je Pršeš.

Toni Vukadin je u ime Općine Novi Grad rekao da se ovaj turnir igra u trenucima kada se obilježavaju Novogradski dani. Stoga nije bilo dileme kada su dobili poziv da pomognu u organizaciji turnira "Igraj fudbal, živi život“. Konferenciji za novinare prisustvovali su kapiteni U17 ekipa Sarajeva, Željezničara i Olimpica.

Prva utakmica bit će odigrana 16. juna u 11:00 sati, a snage će odmjeriti Željezničar i Maribor. Nakon toga Sarajevo će se sastati s Rijekom.

Plavi sa Grbavice su do sada dva puta osvajali turnir 2012. i 2015. godine, a po jednom su pehar podigli beogradski klubovi - Rad i Crvena zvezda.