Nastavlja se tradicija
14

U utorak počinje deveti turnir "Igraj fudbal, živi život", učestvuje osam klubova iz BiH

N. K.
Detalj s prošlogodišnjeg turnira
Detalj s prošlogodišnjeg turnira
Deveti turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" ove godine će se održati od 11. do 13. augusta u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Otoka i Sportskom centru "Safet Zajko".

Deveti turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" ove godine će se održati od 11. do 13. augusta u glavnom gradu BiH, a utakmice će se igrati na stadionu Otoka i Sportskom centru "Safet Zajko".

Organizator ovog događaja je Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Pravo nastupa imaju igrači do 17 godina, a ove godine učešće su, zbog epidemiološke situacije, uzeli samo klubovi iz Bosne i Hercegovine. Grupu A čine: Sarajevo, Borac (Banja Luka), Velež (Mostar) i Olimpik (Sarajevo). U grupi B nadmetat će se Željezničar (Sarajevo), Široki Brijeg, Sloboda (Tuzla) i Slavija (Istočno Sarajevo). Utakmicama između Sarajeva i Olimpika te Borca i Veleža 11. augusta u 16 sati na oba stadiona otvorit će se turnir. Svakako, organizator se pobrinuo da se ispoštuje cjelokupan COVID protokol.

Ovaj turnir je svojom organizacijom prvi u regionu počeo s okupljanjem mladih nogometaša i klubova još 2012. godine. Kao takav postao je prepoznatljiv brend u regionu i Evropi s pohvalama klubova koji su do sada na njemu nastupali. Svojom organizacijom turnir je do sada unaprijedio odnose klubovima iz regiona, a veliki broj djece je animirao da se bave sportom. Također, prethodnih godina organizovan je i turistički obilazak grada, a mladi nogometaši su bili oduševljeni okruženjem i samim prijemom u gradu podno Trebevića. Ipak, ove godine zbog pandemije koronavirusa, to se neće desiti.

Glavni grad BiH je do sada široj javnosti u regionu i Evropi, putem mladih ambasadora, predstavljen kao sportski, kulturni i turistički centar.

"Turnir će se ove godine održati u specifičnim uslovima. Kao organizatori preuzeli smo sve obaveze da se ispoštuje COVID protokol za odigravanje utakmica. Makismalno ozbiljno se spremamo za sve dvoboje, a zaštita igrača je na prvom mjestu. Zbog novonastale situacije učešće su uzeli klubovi iz BiH i ja bi im se zahvalio. Inače, na turniru su do sada igrali tada mladi igrači, a sada već poznati evropski nogometaši koji predstavljaju velike klubove na Starom kontinentu. Spomenuo bih tako Tina Jedvaja koji je 2012. godine bio najbolji igrač turnira. Organizacijom turnira želimo da pomognemo klubovima i mladim igračima da igraju sa svojim vršnjacima iz regiona i Evrope, da razmjenjuju sportska iskustva i da se druže", naglasio je direktor turnira Dejan Radović.

Organizator vjeruje kako će turnir i ove godine ponuditi vitešku borbu i praznik nogometa u gradu podno Trebevića te da će najbolji tim na kraju dotaći vrh.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:

  1. godine - Željezničar, a Tin Jedvaj bio je najbolji igrač turnira
  2. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić bio je najbolji igrač turnira
  3. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda bio je najbolji igrač turnira
  4. godine – Željezničar, a Denis Žerić bio je najbolji igrač turnira
  5. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović bio je najbolji igrač turnira
  6. godine - Sarajevo, a Armin Imamović bio je najbolji igrač turnira
  7. godine – Vardar (Skoplje), a Andrija Krivokapić bio je najbolji igrač turnira
  8. godine - MTK Budapest, a Gabriel Groznica bio je najbolji igrač turnira

"Želimo se zahvaliti medijima, pokroviteljima i sponzorima turnira koji su u teškoj situaciji koju je izazvao Covid 19 podržali organizaciju tunira, a to su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo, Općina Centar, Općina Novi Grad, BH Telecom, BH Pošta, Nogometni Savez Bosne i Hercegovine i drugi", poručili su organizatori.