Jozo Šimunović
50

Igrač koji je okrenuo leđa Zmajevima doživio veliki pad u karijeri i vratio se u hrvatsku ligu

E. B.
Foto: HNK Gorica
Foto: HNK Gorica
Jozo Šimunović, nogometaš koji je okrenuo leđa reprezentaciji Bosne i Hercegovine, doživio je veliki pad u karijeri i vratio se u hrvatsku ligu.
Šimunović je kao igrač škotskog Celtica 2018. godine dobio poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine kojeg je rado prihvatio i promijenio sportsko državljanstvo s hrvatskog na bosanskohercegovačko. No, tadašnji selektori Mehmed Baždarević i Robert Prosinečki nikada nisu mogli računati na njega.

Nakon što je otkazao selektoru Baždareviću igranje protiv Belgije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine zbog povrede, Prosinečkom je poručio da ne želi igrati u prijateljskim duelima protiv Bugarske i Senegala.

Nakon toga je naprasno odlučio da ne želi igrati za BiH jer "mu je Hrvatska u srcu".

Za njega su tada bili zainteresovani brojni klubovi iz Engleske i Italije, no karijera mu je ubrzo krenula silaznom putanjom.

U ljeto 2020. godine Celtic ga je otpustio i više od godine je bio bez kluba, a sada se sa 27 godina odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je počeo karijeru u zagrebačkom Dinamu 2013. godine. Potpisao je za ekipu Gorice do kraja ove sezone kako bi pokušao spasiti karijeru.