Nogomet
2

Igor Lazić, bivši igrač Sarajeva i Cottbusa: Njemačka želi titulu, svima je žao Reusa

Piše: O. T.
Igor Lazić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Igor Lazić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bivši fudbaler FK Sarajevo i bivši pomoćnik Arminije Bielefelda Igor Lazić dugo godina živi i radi u Njemačkoj za koju smatra da je glavni favorit na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Lazić je cijelu igračku karijeru proveo u FK Sarajevo gdje je počeo kao pjetlić, a skupio je i nekoliko nastupa u šampionskoj generaciji u sezoni 1984/85. Pozicija na kojoj je najviše igrao bila je pozicija zadnjeg veznog. Po odlasku u inostranstvo igrao je za Dinamo Dresden u Bundesligi, a sa Cottbusom je igrao finale DFB Pokala 1997. godine kada je titulu odnio Stuttgart predvođen Giovaneom Elberom, Fredijem Bobićem, Krassimirom Balakovom...

"Planovi moraju biti dugoročni, tada je lakše procijeniti ko griješi"

Trenersku karijeru počeo je 2002. godine, a najupečatljiviji period imao je između 2004. i 2006. godine kada je bio pomoćni trener Arminije Bielifeld koja je tada igrala u Bundesligi. Među ostalim, trenirao je U-23 selekciju Arminije koja je igrala u trećoj njemačkoj ligi, zatim Koblenz koji se takmičio u drugoj ligi Njemačke i BFC Dynamo koji se takmičio u Regionalligi. Kasnije je počeo raditi u Fudbalskom savezu Njemačke u Berlinu. Trenutno radi na sportskom projektu Berlina u kojem država finansira projekat kojim se pomaže delikventima.

"Berlin ima najviše različitih nacija tako da se projekt provodi samo u tom gradu. Ja sam koordinator za sport, ali imamo više odjela vezanih za obrazovanje mladih. Država finanasira taj projekat, a sve u cilju pružanja pomoći problematičnim momcima. Ja ih vodim na utakmice Herthe, Union Berlina... Pokazujemo im da se može živjeti na ljepši način", kazao je Lazić u razgovoru za naš portal.

Ovaj 48-godišnji trener bi uskoro mogao dobiti novi posao. Naime, radi se o projektu jedne afričke zemlje koja želi unaprijediti kvalitet fudbala i postati bitan faktor u ovom sportu.

"Preko prijatelja iz Istanbula došao sam do projekta u jednoj afričkoj zemlji o kojoj sada ne bih govorio. Predao sam im svoj koncept koji će trajati pet godina i zadatak je napraviti U17, U18 i U21 omladinske selekcije s tim da bih ja vodio mladu reprezentaciju i počeo bih u kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo za mlade reprezentacije. Uskoro bismo trebali realizirati saradnju", kazao je Lazić.

Nekadašnji igrač Sarajeva ističe da ga plan rada afričke zemlje privlači jer je dugoročan što je na neki način u suprotnosti sa onim što se dešava u bh. fudbalu, posebno sa glavnim trenerima Premijer lige.

"Problem je što ljudi misle da se za jednu godinu može napraviti veliki projekat. A ustvari svi koncepti zahtijevaju od tri do pet godina. U izgradnji mladih igrača treba jako puno strpljenja i potrebno je uložiti mnogo više rada nego sa gotovim igračima. Uz sve to, treneri u BiH nemaju slobodu u izboru i radu. Zbog toga je problem na kraju odrediti ko je kriv", smatra Lazić.

"Reus se mnogo radovao prvenstvu, šteta što ne ide"

Lazić odlično poznaje njemačku fudbalsku zbilju i govorio je o velikom napretku ove zemlje u fudbalu.

"Njemci su željeli 2006. godine biti prvaci svijeta u svojoj zemlji, ali su medijski to prikazali kao da to nije glavni cilj. Međutim, ranije su krenuli sa temeljitim promjenama. Od prve do treće lige svim klubovima su naredili da naprave internate i svoje trening centre bez kojih ne možete dobiti licencu. Svi su morali prikazati finansijsko stanje u kojem je važno pokazati koliko će se ulagati u omladinske pogone. Odredili su koliko licenciranih trenera morate imati u klubu i odredili su koje su to licence", govori Lazić.

Govoreći o predstojećem Euru u Francuskoj Lazić govori da u Njemačkoj vlada velika euforija i da je jedini cilj titula. Također dodaje da je javnost tužna zbog toga što ofanzivac Borussije Dortmund Marco Reus propušta takmičenje.

"Njemačka ide sa ciljem da osvoji titulu i poveže titule Mundijala i Eura. Euforija je velika, ali su svi svjesni da je tu još nekoliko selekcija koje važe za favorita. Sportska javnost je izuzetno tužna zbog toga što Marco Reus propušta prvenstvo zbog povrede kao što je propustio i Mundijal. Svi jako poštuju Reusa koji je izuzetno dobar momak i fudbaler. I on se mnogo radovao prvenstvu. Šteta što neće igrati. Ja na prvenstvu očekujem da će se mnogo taktizirati, da će se igrati na rezultat i da neće biti mnogo akraktivnih utakmica", kazao je Lazić.