Nogomet
15

Ibrahimović, Mourinho i Guardiola: Skupa u Manchesteru?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Početkom februara saznali smo da će Pep Guardiola postati novi trener Manchester Cityja, a nakon finala ovogodišnjeg FA Cupa javnost je saznala da će Louis Van Gaal napustiti Manchester Untied te da će ga navjerovatnije naslijediti Jose Mourinho. U međuvremenu, Zlatan Ibrahimović se oprostio od Paris Saint-Germaina i klub s kojim se najviše povezuje je Manchester United.

Ibrahimović je igrao i kod Mourinha i kod Guardiole. Pod vodstvom ova dva trenera proveo je po jednu sezonu. Prvo je u sezoni 2008/09. sa Mourinhom osvojio Serie A u dresu Intera pri čemu je sa 25 pogodaka bio najbolji strijelac lige.

Uslijedio je odlazak u Barcelonu gdje ga ja dočekao Guardiola, ali umjesto da Ibrahimović ostane u Kataloniji i otisne se u legende, posvađao se sa Pepom i napustio klub već na ljeto 2010. godine. U samo jednoj sezoni u dresu Barce, Ibrahimović je osvojio španski i evropski Super kup, Primeru i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Liga prvaka je otišla u ruke Josea Mourinha koji je Ibrahimovića, kada je ovaj napuštao Inter, ispratio riječima: "Ideš u Barcelonu da osvojiš Ligu prvaka, ali ja ću je osvojiti". Barem je tako Ibrahimović napisao u svojoj autobiografiji.

Upravo je fotografija na kojoj su Ibrahimović, Guardiola i Mourinho nastala u uzvratu polufinala Lige prvaka kada su na stadionu Camp Nou igrali Barcelona i Inter. Barca je slavila sa 1:0, ali je Inter s ukupnih 3:2 prošao dalje. Mourinho je u jednom momentu, dok su razgovarali Pep i Zlatan, prišao i nešto dobacio Guardioli.

Možda bismo slične scene mogli gledati u nadolazećoj sezoni, ali u nešto drugačijim ulogama. Očekuje se da Mourinho i ibrahimović budu skupa u Manchester Untiedu, dok je Guardiola već ranije imenovan za trenera Manchester Cityja.

Prema izvorima Sky Sportsa, Mourinha detalji dijele od potpisa ugovora sa Manchester Unitedom, ali dogovora između Ibrahimovića i Uniteda još uvijek nema.