Hajrović i Seferović u fokusu
2

ANALIZA / I Eldin Jakupović je izabrao Švicarsku, ali nije puno branio

Piše: Edin Isanović
Eldin Jakupović
Eldin Jakupović
Od formiranja našeg krovnog nogometnog Saveza širom svijeta tražili su se nogometaši bh. korijena koji bi bili od pomoći. Naša država je do sada izgubila mnogo igrača koji su rođeni na tlu BiH ili su na bilo koji drugi način mogli igrati za nas, ali su se iz nekih razloga odlučili da to ne učine. Neki od njih,koji su zaigrali, kroz reprezentativnu karijeru stvorili su nogometno ime, dok su pojedinci, ipak, bili samo prolaznici.

Posljednjih dana u fokusu interesovanja bio je debi Harisa Seferovića za najjači švicarski tim. On je u prijateljskom meču protiv Grčke ušao u igru u 69. minuti. Prije njega na spisku Ottmara Hitzfelda našao se i Izet Hajrović, nogometaš Grasshoppera. On je svoj prvi nastup za državu podno Alpa upisao također u prijateljskom dvoboju. To je bilo u novembru kada su Švicarci igrali protiv Tunisa.

Topić upozoravao na ovakav scenarij

Marko Topić, nekadašnji nogometni reprezentativac BiH već dugo vremena živi u Baselu. Mnogi ga pamte po tome što je za naš državni tim igrao u najtežim trenucima i uvijek davao više od maksimuma.

Bivši napadač našeg nacionalnog tima napominjao je još u novembru 2012. godine da će Švicarci učiniti sve da ga ne izgube Hajrovića, koji je u medijima podvlačio kako želi igrati za BiH.

“Ovdje su sve novine pune Hajrovića, mnogo se piše o njemu. Oni će mu ponuditi sve uslove kako im se ne bi desilo ono što su doživjeli sa Rakitićem i Petrićem", upozorio je tada Topić koji je istakao kako je Izet izuzetno kvalitetatan nogometaš.

I kada su čelnici NSBiH pozvali Harisa Seferovića u Ljubljanu, kako bi se upoznao sa igračima i stručnim štabom Zmajeva, iznenada je dobio poziv za A tim. To jasno pokazuje da Švicarci nisu ništa prepuštali slučaju. Sve sugerira da su sa velikom pažnjom pratili izajave Seferovića i Hajrovića za bh. medije i da nisu dozvolili d aim se ponovi “slučaj Rakitić i Petrić”.

Jakupović branio za BiH, potom za Švicarsku

No, nisu oni jedini igrači bh. porijekla koji su odabrali Švicarsku. Za državu koja je poznata po čokoladi, siru i satovima prije nekoliko godina nastupao je i Eldin Jakupović. On je rođen u Kozarcu, a za državni švicarski tim branio je nekoliko utakmica.

Prije toga u dva meča bio je među stativama bh. nacionalnog tima do 21 godine. Mrežu je čuvao protiv Sana Marina i Španije. U intervjuu koji je dao za naš portal u junu 2009. godine Jakupović je, između ostalog, istakao:

“Teško mi je što ne igram za svoju državu. U sudaru BiH i Norveške prije nekoliko godina dobio sam poziv bivšeg selektora Fuada Muzurovića i bio sam presretan, osjećao sam se posebno. Međutim, FIFA je stopirala moj nastup. Problemi su nastali sa papirologijom. Osjećao sam se grozno. Tada sam shvatio da više ne postoji nikakva mogućnost da zaigram za BiH”, govorio je sa žaljenjem Jakupović.

Talentirana nacija

On je tada naglasio kako je imao sukob sa aktuelnim selektorom, Ottmarom Hitzfeldom (koji je i tada bio šef državnog tima). “Mnogo je teže nekome ko je sa strane, to sam nažalost i ja osjetio. Prvi šef struke forsirao je golmana koji je realno, što se tiče kvaliteta, lošiji od mene. Zbog toga smo došli u konflikt. Ni sam ne znam šta će dalje biti”, naglasio je Jakupović koji više nije branio za Švicarsku, a čitav intervju možete pročitati ovdje.

Iako je BiH izgubila dosta igrača koji su mogli igrati za reprezentaciju, jer nam talenti stalno “bježe”, bilo je i svijetlih primjera poput: Pjanića, Medunjanina, Begovića, Mujdže i Misimovića. Oni su u mlađim kategorijama igrali za druge selekcije, ali su kasnije izabrali BiH. Vjerujemo da će njihvim stopama krenuti Sead Hajrović i Kolašinac. Gotovo je sigurno da će dres Zmajeva u budućnosti obući Hadžić i Bičakčić. Iako nas svi smatraju talentiranom nacijom, nogometaši još uvijek nisu zaigrali na velikom takmičenju. Bez dvojbe, ova generacija to može.