Eldin Jakupović, intervju
0

"Osjećam se grozno jer ne mogu braniti za BiH"

Razgovarao: Edin Isanović
“Trenutno pregovaram sa Spursima, biću presretan ako karijeru nastavim na White Hart Laneu”

Ovih dana u Sarajevu je boravio Eldin Jakupović, nesuđeni reprezentativac naše domovine. Posjetio je i najjaču nogometnu selekciju BiH u hotelu "Hercegovina" na Ilidži. Naime, Jakupović je veliki prijatelj sa kapitenom naše reprezentacije, Emirom Spahićem, a poznaju se iz ruske lige (igrali u istom klubu).

U svojoj igračkoj karijeri ovaj Kozaračanin najviše je nastupao za švicarski Grasshopper. Jednu sezonu čuvao je mrežu Thuna sa kojim je nastupao i u klupskoj evropskoj eliti. Nakon sjajnih intervencija među stativama ovoga kluba 2006. godine prelazi u Lokomotivu iz Moskve. Ipak, zbog nesuglasica sa trenerom godinu dana kasnije ponovo je posuđen Grasshopperu.

Pregrmio je bezbroj teških utakmica s međunarodnim predznakom, dominira kompletnošću. Njegov talent uočili su engleski skauti pa je trenutno na meti londonskog Tottenhama. Nažalost niti posljednji kongres FIFA-e (na kojem su usvojene određene izmjene) neće mu omogućiti da igra za BiH, jer je upisao nastup u najjačoj selekciji Švicarske. Za Sarajevo-x.com govori o bh. reprezentaciji, nastavku karijere, Ottmaru Hitzfeldu...

Bili ste u društvu reprezentativaca naše zemlje. Da li Vam je žao što niste dio ovoga tima?

Apsolutno. Pa zar bih došao ovdje? Ne mogu vam to riječima opisati, teško mi je što ne igram za svoju državu. U sudaru BiH i Norveške prije nekoliko godina dobio sam poziv bivšeg selektora Fuada Muzurovića i bio sam presretan, osjećao sam se posebno. Međutim, FIFA je stopirala moj nastup. Problemi su nastali sa papirologijom. Osjećao sam se grozno. Tada sam shvatio da više ne postoji nikakva mogućnost da zaigram za svoju domovinu.

Za mladu reprezentaciju BiH upisali ste dva nastupa, protiv San Marina i Španije?

Tako je. Meni je žao što su pojedinci kritički raspoloženi prema meni, možda misle da nisam želio igrati za BiH. To nije tačno, i danas mi je teško zbog svega što sam prošao. Nisam imao razumijevanje ljudi iz vrha saveza koji su trebali riješiti neke stvari. Nažalost, nisu to učinili. Naročito se to odnosi na pojedince koji više ne obavljaju funkcije u krovnoj kući bh. nogometa.

Kakav dojam Vam je ostavio aktuelni igrački kadar bh. reprezentacije?

Odličan tim, sjajno vođen sa klupe. Pratim sve rezultate i znam da je BiH u grupi odmah iza Španije. Apsolutno sam siguran da će izboriti dodatne kvalifikacije, a po mom sudu spremni su i za velika djela, a pod tim podrazumijevam plasman na Svjetsko prvenstvo.

Bili ste među stativama mlade i najjače selekcije Švicarske?

Da. Upisao sam nekoliko nastupa u dresu Švicarske. Što se tiče A tima imao sam nedavno jedan sukob sa aktuelnim selektorom, Ottmarom Hitzfeldom. Mnogo je teže nekome ko je sa strane, to sam nažalost i ja osjetio. Prvi šef struke forsirao je golmana koji je realno, što se tiče kvaliteta, lošiji od mene. Zbog toga smo došli u konflikt. Ni sam ne znam šta će dalje biti.

Da li je istina da Vas žele u Tottenhamu?

Svakako. Trenutno pregovaramo, a pored Spursa u igri je i Wolverhampton. Ono što je sigurno jeste da ću karijeru nastaviti na Otoku, a uskoro će se znati u kojem od ova dva kluba. Biću sretan ako budem igrao na White Hart Laneu.

S obzirom da dobro poznajete stanje u švicarskoj reprezentaciji kakave su šanse da ih eliminišemo u slučaju da budu suparnik u baražu?

Kada pogledam sastav, sa sigurnošću tvrdim, BiH je kvalitetnija. No treba biti jasno da danas nema lakih protivnika, ali nema niti nepobjedivih.

Za koga biste Vi navijali?

Bez ikakve dvojbe za BiH. Suvišno je i objašnjavati zbog čega.

Koliko ostajete u BiH?

U glavnom gradu BiH posjetio sam Halida Bešlića, ostatak vremena provešću u Kozarcu. Od transfera zavisi i to koliko ću biti tu. Ja bih volio što duže. Vidjećemo.