Napad pred stadionom
99

Huligani uz prijetnju oružjem tukli igrače Veleza nakon poraza, 17-godišnje krilo želi pobjeći iz zemlje

E. B.
Gianluca Prestianni je bio na meti huligana
Gianluca Prestianni je bio na meti huligana
Huligani argentinskog kluba Velez Sarsfield su uz prijetnju oružjem napali nogometaše nakon njihovog poraza u nedjelju od Huracana rezultatom 1:0, a epilog svega će biti odlazak najtalentovanijeg igrača kluba.

Kada se ekipa Veleza vratila u svoj trening kamp na stadionu Villa Olimpica nekoliko sati nakon utakmice, igrače su u zasjedi dočekali huligani.

Najveću traumu je preživio 17-godišnji krilni napadač Gianluca Prestianni koji je ispričao šta se desilo.

"Stigli smo do stadiona po svoje automobile kako bismo otišli kući. Izašli smo iz autobusa, bio je mrak, a u tom trenutku je naišlo pet ili šest automobila 'Barra Brave'. Huligani su izašli iz automobila i počeli su nas udarati. Udarili su me dva puta po licu, a jednom od mojih saigrača su prijetili i da će ga upucati iz pištolja", rekao je 17-godišnjak za ESPN.

Prestianni, koji je ove sezone odigrao 24 utakmice za Velez i postigao tri gola, je odmah nakon incidenta nazvao čelnike kluba i zatražio da ga hitno prodaju jer želi napustiti državu i pobjeći od huligana. Odmah im se javio Leicester koji je poslao ponudu u iznosu od 8 miliona eura.

Prestiannijev saigrač Leonardo Jara je potvrdio njegovu priču.

"Stali su automobilom ispred mene, naredili su mi da izađem iz svog i zaprijetili da će me upucati u noge ako to ne učinim", izjavio je Jara.

Osim njih dvojice, Santiago Castro i Francisco Ortega su također potvrdili napad huligana i sve su posvjedočili policiji, no nisu željeli podići prijave protiv napadača. Trener Sebastian Mendez je obavijestio upravu kluba da se ekipa neće vratiti na treninge dok se igračima ne bude garantovala sigurnost.

Velez je sezonu završio na 25. mjestu na tabeli od 28 klubova.