Grade i trening kamp
56

"Hrvatski nogometni savez je pun kao brod": Objavljen rekordan finansijski izvještaj za 2022.

K. H.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
"Hrvatski nogometni savez je pun kao brod i kreće u izgradnju nacionalnog trening kampa", navode hrvatski mediji nakon sjednice skupštine HNS-a na kojoj je podnesen izvještaj za 2022. godinu.

"Zacrtali smo da se ide u projekt kampa", rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić koji je detaljnije objasnio o čemu se radi:

"O tome ćemo više reći za 10-15 dana. Ne želimo s tim izlaziti službeno u javnost samo da bi se pohvalili. Kad bude nešto konkretno, onda ćemo izaći. Dobili smo podršku UEFA-e i FIFA-e, vidjet ćemo u kojem će obimu pomoći."

Nakon toga, otkrili su da je nakon 2018. godine srušen rekord po prihodima i zaradi i da je 2022. godina ubjedljivo na prvom mjestu.

"Rekordna godina je bila 2018., a tada smo ostvarili dvostruko veći prihod od dotadašnjeg rekorda. U 2022. nadmašili smo taj rezultat", kazala je HNS-ova šefica finansija, nakon čega je uslijedio veliki aplauz.

Kako se navodi, ukupan prihod Hrvatskog nogometnog saveza u prošloj godini je bio nešto više od 67 miliona eura, dok su rashodi bili nešto veći od 54 miliona eura. S tim u vezi, jasno je da je dobit Hrvatskog nogometnog saveza u 2022. godinu 13 miliona eura, odnosno 98 miliona kuna.

"Samo od rezultata na Svjetskom prvenstvu u Katru HNS je zaradio gotovo 25 miliona eura. HNS je napravio pomak na svim poljima, od marketinga do TV prihoda i prodaje opreme", navodi Dnevnik.hr.

Objašnjeno je da će dio prihoda prebaciti u godine kada nema velikih takmičenja, a da će dio prihoda biti prebačeni za posebne projekte.