Nogomet
38

Howard Webb o Mourinhu: Nakon naše greške 2007. godine rekao mi je da će dobiti otkaz

Klix.ba
Howard Webb (Foto: EPA)
Howard Webb (Foto: EPA)
Bivši engleski sudija Howard Webb prepričao je događaj iz 2007. godine koji se zbio nakon utakmice između Chelseaja i Blackburna u 5. kolu Premiershipa u sezoni 2007/08. To je bio posljednji meč Josea Mourinha na klupi Plavaca u njegovom prvom mandatu, jer mu je uručen otkaz.

Chelsea je do tog meča upisao tri pobjede, remi i poraz u ligi i već se špekulisalo o mogućem odlasku Josea Mourinha, a razlog nisu bili samo loši rezultati. Stvari su se dodatno pogoršale nakon što je Chelsea 15. septembra kod kuće remizirao sa Blackburnom. BIlo je 0:0. Potom je tri dana kasnije uslijedio i remi protiv Rosenborga u 1. kolu grupne faze Lige prvaka, pa je Mourinho narednog dana dobio otkaz.

Možda je sve moglo biti drugačije da je Chelsea slavio protiv Blacburna u ligi, a vjerovatno bi i slavio da su sudije priznale regularan gol Salomona Kaloua u 57. minuti. Glavni sudija tog meča bio je Howard Webb koji je prepričao taj događaj. Webb je kazao da je Mourinho tada razbio tablet kada je vidio snimak poništenog gola, a nakon meča je došao u sobu za sudije i kazao da će mu vlasnik Chelseaja Roman Abramovič uručiti otkaz što se i desilo četiri dana nakon sudara sa Blackburnom.

"Bio je pod pritiskom te jeseni 2007. godine i igrao je kod kuće protiv Blackburna. Bilo je 0:0, ali Chelsea je dao gol preko Salomona Kaloua koji je poništen zbog ofsajda. Asistent je podigao zastavicu i poništio sam gol. Mourinho je na tabletu vidio snimak gola i pokazivao je četvrtom sudiji da se radi o grešci, da je to bio gol. I razbio je tablet o zemlju. Iskreno, očekivao sam to. Postoji pravilo da treneri mogu doći u sudijsku sobu 30 minuta nakon utakmice. Neko je pokucao na vrata 30 minuta nakon meča. Otvorio sam i to je bio on sa neurednom frizurom i kravatom pomjerenom na stranu. Ja sam se izmakao, jer sam očekivao da će prasnuti. Ipak, bio je miran. Sjeo je i rekao mi: 'Vidi, to je bio gol i sada će me čovjek otpustiti', misleći na Abramoviča. Odgovorio sam mu: 'Daj, ne budi lud. Osvojio si ligu dva puta. To se neće desiti.' Potom je on rekao: 'Da, hoće. Vrijeme je.' Pričali smo i o ostalim stvarima, Portugalu... Kasnije je nakon utakmice protiv Rosenborga Ligi prvaka otpušten", rekao je Webb.

Mourinho je u prvom mandatu na klupi Chelseaja, od ljeta 2004. godine do 19. septembra 2007. godine, dva puta osvojio ligu (2005. i 2006.), jednom FA Cup (2007.), dva puta Liga kup, današnji EFL Cup (2005. i 2007.) te jednom Community Shield (2005.) U drugom mandatu, od ljeta 2013. godine do 17. decembra 2015. godine, jednom je osvojio ligu (2015.) i jednom EFL Cup (2015.).