Nogomet
0

Hodgson se izvinio zbog "majmunske" šale

Totalsport
Roy Hodgson (Foto: Arhiv/AFP)
Roy Hodgson (Foto: Arhiv/AFP)
Selektor engleske nogometne reprezentacije Roy Hodgson izvinio se zbog nespretnog vica o NASA-inom majmunu kojeg je dio otočkih medija okarakterisao rasističkim.

Htijući svojim nogometašima plastično objasniti neka dodaju loptu Androsu Townsendu, ispričao je u poluvremenu utakmice protiv Poljske na Wembleyju vic o NASA-inom majmunu koji je svojevremeno bio dio američke svemirske ekspedicije. U ranim NASA-inim svemirskim ekspedicijama ljudi su na opasne misije slali majmune koji su obavljali sve poslove.

Hodgson je dosjetkom želio poručiti da će Townsend uraditi sve ako mu saigrači budu dodavali lopte, jer je bio najbolji igrač engleske reprezentacije u prvom poluvremenu.

"Volio bih se izviniti ako sam ikoga uvrijedio onim što sam rekao na poluvremenu. Nije bilo apsolutno nikakve namjere s moje strane da kažem ništa neprikladno. To sam i objasnio Androsu odmah u svlačionici. Razgovarao sam s njim i kasnije u srijedu i uvjeravao me da je shvatio smisao onoga što sam rekao i način na koji sam to rekao", rekao je Hodgson.

I sam Townsend stao je u odbranu selektora, oglasivši se putem Twittera:

"Ne znam zbog čega je ta sva zbrka. Ništa uvredljivo nije mislio i niko se nije uvrijedio. Ovo nije bilo uopće vrijedno vijesti".