Potpuni kolaps
94

Haos u Kataru uoči finala, Argentinci zakrčili metro, navijače ostavljaju 50 minuta od stadiona

D. P.
(Foto: EPA-EFE)
Iako fantastično organizovana država i Svjetsko prvenstvo, Katar ima velike poteškoće neposredno prije finala Mundijala između Argentine i Francuske.

Argentinski navijači, kojih će na Lusail stadionu biti više od 50.000, u potpunosti su zakrčili metro i organizatori Mundijala imaju velike poteškoće u saobraćaju i transportu.

Podzemna željeznica glavna je ruta kojom navijači mogu stići do Lusail stadiona, no metro ne raspolaže s toliko kapaciteta, koliko je Argentinaca trenutno u pokušaju da dođe do stadiona.

Stoga, neki su se odlučili da taksijem krenu do stadiona, no vozači taksija ostavljaju navijače čak 50 minuta od Lusaila, gdje se igra susret.

Izvještaji organizatora tvrde da je nekoliko stanica zatvoreno, poput one u Msheirebu, kako bi se domaćini pokušali izboriti s brojem navijača koji žele doći do stadiona.

Katarska željeznica potvrdila je da postoji dugo vrijeme čekanja na usluge metroa zbog velike potražnje. Za to vrijeme postale su viralne fotografije Argentinaca koji su izazvali potpuni kolaps u podzemnoj željeznici.

Utakmica između Argentine i Francuske igra se od 16 sati, a stadion Lusail većinom je ispunjen, iako još uvijek ima dosta vremena do početka.