Nogomet
6

Halilhodžić upozorava Japance: Nedostaje vam kreativnosti, ko će zamijeniti sadašnje zvijezde?

Klix.ba
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA)
Bh. stručnjak Vahid Halilhodžić u martu prošle godine izabran je za selektora Japana s kojim je izborio plasman u treću rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018 i plasman na Azijski kup nacija 2019. Međutim, japanskoj javnosti je saopštio da je plasman na Mundijal daleko i da japanski fudbal treba promjene.

"Japan je 53. na FIFA-inoj rang-listi. Dakle, ako vodećih 20 selekcija svrstamo u prvu diviziju po jačini, onda smo mi treća divizija. Moramo se poboljšati u svakom segmentu - tehnički. taktički, fizički i mentalno. Naši protivnici u finalnoj rundi kvalifikacija bit će na potpuno drugačijem nivou nego protivnici s kojima igramo u drugoj rundi. Čekaju nas timovi poput Irana, Južne Koreje i Australije. Čak je i Kina napredovala", upozorava Halilhodžić.

Japan u drugoj rundi Azijskih kvalifikacija za Mundijal 2018. zauzima prvo mjesto u grupi E ispred Sirije, Singapura, Afganistana i Kambodže. Nakon šest odigranih kola Samuraji imaju 16 bodova, 17 postignutih golova i nijedan primljen. Time su već osigurali plasman u narednu rundu kvalifikacija, te plasman na Azijski kup nacija 2019. godine.

"Mnogo ljudi misli da Japan ima prednost, ali ako naše igrače usporedite sa onima iz drugih reprezentacija, vidjet ćete da ima boljih timova od Japana. Plasman je još uvijek daleko. U napadu, teže postižemo golove nego što sam zamišljao. Trebamo pravog golgetera. Što su teži protivnici, to ćemo manje šansi za gol imati. Tada trebamo golove. Zašto nema Japanaca u vrhu lista najboljih strijelaca u najboljim ligama svijeta?" dodaje bivši selektor Obale Slonovače i Alžira.

Probleme japanskog nacionalnog tima, kao i generalno ostalih japanskih timova na klupskom i reprezentativnom nivou Halilhodžić je usporedio sa stanjem u društvu. Naš stručnjak smatra da je japansko društvo tako organizovano da se pojedinci rijetko ističu što loše utječe na kreativnost.

"Društvo u Japanu je prelijepo organizovano, ali je malo prilika za individualce da preuzmu inicijativu što dovodi do nedostatka kreativnosti. To se manifestuje i na utakmicama. Vrline Japanaca dolaze do izražaja kada pogledate defanzivnu organizaciju, ali u napadu morate preuzimati stvari u svoje ruke. Nema igrača koji mogu zamijeniti Hondu ili Kagawu i budućnost je nesigurna.

Stil fudbala u japanskoj ligi je potpuno različit od stila u Europi, posebno kada govorimo o konkurentnosti. Morate misliti kako poboljšati japansku ligu. Japan mora naći svoj identitet i ne smije samo kopirati Brazil ili Njemačku. U mojim zamislima imam način izgradnje unikatnog tima koji izvlači snagu svakog igrača", kazao je 63-godišnji trener.