Nogomet
0

Halilhodžić: Alžir više nije najbolji u Africi

Totalsport
Vahid Halilhodžić
Vahid Halilhodžić
Bosansko-hercegovački nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić, koji je selektor Alžira, oduševljen je alžirskim narodom i predsjednikom tamošnjeg Saveza Mohamedom Raouraouom, ali naglašava da reprezentacija te zemlje više nije najbolja u Africi.

"Ljudi su strastveni u Alžiru, ponosni su i nekad pretjeraju, ali nogomet im je važan u svakodnovnem životu, iako je tamo život težak. Ne plaši me njihova strast jer im pomaže u motivaciji", izjavio je Halilhodžić za list "Jeune Afrique“, koji izlazi na francuskom jeziku.

Prvi čovjek Alžirskog saveza Mohamed Raouraou je dugo vremena pokušao da ga angažuje, ali ga je morao odbiti pošto je u tom periodu prvo bio selektor Obale Slonovače, a potom i trener zagrebačkog Dinama.

"Rastao sam se sa selekcijom Obalom Slonovače u ne baš prijateljskim odnosima, ali smjena nije došla od čelnika Saveza Jacquesa Anoume već od vrha državne vlasti, koji su imali nerealne zahtjeve. S druge strane, u Alžiru ne traže nerealne domete. Svjesni su svi da Alžir više nije najbolji u Africi", dodao je bh.trener.

Odgovorio je popularni Vaha i na "provokativno“ pitanje zbog čega važi za čovjeka koji je težak za saradnju.

"To samo sa siledžijama, koji upotrebljavaju ''vojna'' sredstva u komunikaciji. Preživio sam rat u BiH i mene ne možete baš lako zaplašiti. U Francuskoj žele poslušne trenere, najobičnije ovce", zaključio je Vaha.