VAR se nije oglasio
68

Hajduk ponovo oštećen u borbi za titulu: Livaja se obrukao, ali penal je morao biti ponovljen

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Kako protiče koje kolo u hrvatskom nogometnom prvenstvu, tako u prvi plan izbijaju sudije zbog svojih loših odluka. Jedna od njih se desila jučer, a na kraju bi zbog nje Hajduk mogao ostati bez titule.

U susretu 27. kola HNL-a Hajduk je na Poljudu dočekao Lokomotivu i izgubio je rezultatom 2:1.

Igrač Hajduka Dino Mikanović je isključen u 24. minuti nakon što je dobio dva žuta kartona, a dvije minute kasnije Robert Mudražija je doveo Lokomotivu u vodstvo.

Marko Livaja je u 55. minuti mogao donijeti izjednačenje splitskoj ekipi iz penala, no ljubimac navijača Hajduka se obrukao. Izveo je "panenku", ali je Nikola Čavlina odbranio njegov udarac.

Ipak, na kraju je utvrđeno da je penal morao biti ponovljen. Naime, jasno se vidi da su najmanje dvojica igrača Lokomotive bila unutar kaznenog prostora prije nego što je Livaja šutirao.

Iako su navijači Hajduka bijesni na VAR sudije, on nisu krivi. Naime, prilikom izvođenja penala VAR ne smije naknadno sugerisati glavnom sudiji da ponovi izvođenje penala.

Glavni sudija je zadužen za kontrolu ostalih igrača i on prati prerani ulazak u šesnaesterac, dok pomoćnik prati kretanje golmana, te je jasno čiji je propust bio u pitanju.

Do kraja utakmice Mudražija je postigao još jedan gol, a konačnih 2:1 je postavio Livaja u posljednjim trenucima susreta.

Hajduk je ovim porazom sada udaljen četiri boda u odnosu na vodeću Rijeku, a u opasnosti je da ga i Dinamo pretekne koji ima četiri boda, ali i dvije utakmice manje.

Tabela: