Nogomet
11

Evropska liga / Grupe G, H, I: Milićević strijelac u remiju Genta i Brage, Konyaspor poražen od Shakhtara

Piše: D. B.
Panathinaikos - Ajax (Foto: EPA)
Večeras su u grupama G, H i I odigrane utakmice 1. kola Evropske lige.

Grupa G

Panathinaikos - Ajax 1:2

Ekipa Panathinaikosa je odlično otvorila utakmicu protiv Ajaxa i povela već u 5. minuti golom Borga, koji je pogodio udarcem iz voleja. Holandski tim je poravnao rezultat u 34. minuti preko Traorea. Samo dvije minute kasnije je Ajax mogao do preokreta da je Sanchez uspio savladati golmana Panathinaikosa Steelea. Rezultatom 1:1 završeno je prvo poluvrijeme.

U nastavku utakmice su gosti uspjeli doći do drugog gola. Dogodilo se to u 68. minuti kada je dosuđen penal za Ajax, Steele je odbranio udarac Klaassena, ali je odbijenu loptu u gol poslao Riedewald za 2:1 u korist holandskog tima. Minut kasnije se Panathinaikos suočio s još jednim problemom, a to je crveni karton za Ivanova. Deset minuta kasnije je isključen i nogometaš Ajaxu Ziyech, koji je također zaradio drugi žuti karton. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, Ajax je pobijedio 2:1.

Standard Liege - Celta 1:1

Veliku radost navijačima Standarda donio je Dossevi golom u 3. minuti utakmice protiv Celte, ali su domaći vodili samo deset minuta jer je Rossi postigao pogodak za 1:1 udarcem sa tridesetak metara. Golman domaćih Gillet je loše intervenisao, pa je lopta završila iza njegovih leđa. Mogao je Rossi do novog pogotka u 32. minuti, no, ovog puta je golman Standarda bolje intervenisao i sačuvao svoju mrežu. Domaći su uzvratili u 37. minuti preko Ramana, kojem je malo nedostajalo da postigne pogodak. Prvo poluvrijeme završeno je pri rezultatu 1:1.

U drugom poluvremenu nije bilo izglednih prilika, pa su mreže mirovale. Ostalo je 1:1, a Standard i Celta su osvojili po bod.

Tabela:

  1. Ajax 3
  2. Celta 1
  3. Standard 1
  4. Panathinaikos 0

Grupa H

Konyaspor - Shakhtar Donjeck 0:1

Konyaspor je svoju avanturu u Evropskoj ligi počeo protiv Shakhtara iz Donjecka, a za turski klub su od prve minute zaigrali mladi reprezentativci BiH Riad Bajić, Amir Hadžiahmetović i Deni Milošević. Dobru priliku u 10. minuti imali su domaći preko Camdalija, čiji udarac glavom nije bio precizan. Dobru priliku za gol na drugoj strani propustio je Stepanenko u 36. minuti, tačnije, golman turskog tima Kirintili je odbranio. Bilo je to sve što se moglo izdvojiti iz prvog poluvremena.

Početak drugog poluvremena obilježio je pokušak Kovalenka, čiji je udarac dobrom reakcijom zaustavio Konyasporov golman Kirintili. Ipak, odbrana Konyaspora je kapitulirala u 76. minuti kada je glavom pogodio Ferreyra nakon asistencije Butka.

Potom je igru napustio Milošević, a zamijenio ga je Meha. Bajić je igrao do 70. minute, a Hadžiahmetović cijeli meč, koji je završen minimalnom pobjedom Shakhtara.

Braga - Gent 1:1

Gent je sjajno počeo utakmicu na gostovanju kod Brage, a za to se pobrinuo bh. reprezentativac Danijel Milićević prelijepim pogotkom iz slobodnog udarca u 6. minuti susreta. Domaći su uspjeli izjednačiti u 24. minuti golom defanzivca Pinta, koji je pogodio glavom nakon centaršuta. Mreža Brage se ponovo zatresla u 34. minuti, no, gol Neta je poništen zbog prekršaja u napadu. Braga je u finišu prvog poluvremena imala dvije prilike za preokret, ali su ih propustili Hassan i Bakić, odnosno, dvije odbrane je upisao golman Genta Jacob Rinne. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:1.

Gent je imao dobru priliku na početku drugog poluvremena, tačnije u 54. minuti, Milićević je uposlio Perbeta, čiji je udarac odbranio Matheus. Mogao je to na drugoj strani u 67. minuti kazniti Eduardo, no, njegov udarac sa 11 metara je završio pored gola. Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao, ostalo je 1:1.

Tabela:

  1. Shakhtar 3
  2. Gent 1
  3. Braga 1
  4. Konyaspor 0

Grupa I

Salzburg - Krasnodar 0:1

Nakon početnog ispitivanja snaga uslijedio je opasan šut gostujućeg nogometaša Akhmedova u 12. minuti, koji je završio pored lijeve stative. Sedam minuta kasnije su zaprijetili i domaći, a udarac Soriana je također završio pored stative.

Krasnodar je ponovo zaprijetio u 34. minuti kada je lopta nakon šuta Smolova prošla nekoliko centimetara pored gola. Ipak, upornost gostiju se isplatila u 37. minuti kada se na listu strijelaca upisao Joaozinho za vodstvo Krasnodara. Tim rezultatom završeno je prvo poluvrijeme.

U nastavku je Krasnodar ostao bez Petrova, koji je u 72. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Udarac Soriana iz 85. minute završio je pored gola. Krasnodar je na kraju upisao sva tri boda.

Nice - Schalke 0:1

Na utakmici Nice i Schalkea prvu priliku su imali gosti, Schopf je uputio udarac, a golman Nice Cardinale odlično odbranio. To je bilo sve vrijedno pomena iz prvih 45 minuta utakmice.

U nastavku je Schalke bio nešto opasniji, Konoplyanka je šutirao u 73. minuti, ali je Cardinale odbranio. Ipak, dvije minute kasnije golman Nice je kapitulirao. Rahman je pronašao Meyera u šesnaestercu, koji je pogodio za vodstvo Schalkea. Tri minute kasnije je Meyer imao šansu za novi pogodak, no, ovog puta je bio neprecizan.

Posljednju priliku na utakmici propustio je Schalkeov Choupo-Moting u drugoj minuti nadoknade utakmice. Njemački tim je slavio 1:0.

Tabela:

  1. Schalke 3
  2. Krasnodar 3
  3. Salzburg 0
  4. Nice 0