Nogomet
0

Evropska liga / Grupe A, B, C: Ibrahimović donio pobjedu Unitedu, APOEL šokirao Olympiacos

Piše: E. B.
Manchester United - Zorya (Foto: AFP)
Večerašnjim susretima u grupama A, B i C kompletirano je drugo kolo Evropske lige.

Grupa A

Manchester United - Zorya 1:0

Crveni đavoli su dominirali tokom čitavog meča, a u prvih 45 minuta imali su tri velike prilike. Najbliže pogotku bili su u 20. minuti kada je Rashford nakon kornera pogodio prečku. Potom je Mata sa desetak metara glavom šutirao u 39. minuti, ali je bio neprecizan. Samo dvije minute kasnije Fellaini je pokušao nakon kornera glavom, ali je i on kao i Mata poslao loptu preko gola.

Gosti su u drugom poluvremenu mogli doći prvi do pogotka. Paulinho je s vrha kaznenog prostora šutirao, no Romero je uspio odbraniti njegov udarac i lopta je završila u korneru. United je konačno poveo u 69. minuti kada je zbunjenost gostujuće odbrane kaznio Ibrahimović. Fosu-Mensah je prošao po desnoj strani i ubacio, Rooney je nespretno koljenom udario loptu, a Zlatan je bio najprisebniji isa pola metra glavom je poslao u gol za tri boda.

Fenerbahče - Feyenoord 1:0

Fenerbahče je odlično otvorio susret i poveo je već u 18. minuti susreta iz svog jedinog šuta u prvom poluvremenu. Tufan je asistirao Emenikeu, a Nigerijac je matirao nemoćnog Jonesa za 1:0. Fener je nastavio sa napadima i u drugom poluvremenu, a nakon jednog kontranapada Kuyt je mogao izjednačiti rezultat u 51. minuti, no Volkan je bio siguran.

Sow je mogao postići drugi gol za domaću ekipu u 58. minuti, no njegov snažan udarac na fenomenalan način brani Jones. Jorgensen je u 72. minuti imao šansu za goste, ali se nije najbolje snašao u kaznenom prostoru Fenera i velika šansa za goste iz Rotterdama je propala. Lens je imao šansu za Fener u 78. minuti. Promiješao je čitavu odbranu Feyenoorda, izašao sam pred Jonesa, no šutirao je pored gola.

Grupa B

Astana - Young Boys 0:0

Susret bez pogodaka u Kazahtanu odigrali su Astana i Young Boys. Svih 90 minuta u redovima domaće ekipe odigrao je naš reprezentativac Marin Aničić. Više o ovom meču pročitajte ovdje.

Olympiacos - APOEL 0:1

Gosti sa Kipra su šokirali domaće navijače na stadionu "Georgios Karaiskakis" u 10. minuti susreta, kada je Milanov asistirao Soteriouu, kojem nije bilo teško postići gol za vodstvo od 1:0. Potom je pirejski klub uspostavio totalnu terensku dominaciju, no mreža Watermana se nije tresla u prvom poluvremenu. De La Bella je glavom pokušao u 20. minuti, no holandski golman je sjajno odbranio. Samo minutu kasnije Fortounis je iz kornera direktno pucao na gol, no pogodio je prečku. Isti igrač je u 28. minuti bio u odličnoj prilici, no odbrambeni igrači APOEL-a su otklonili opasnost ispred svog gola.

Gosti su imali mnogo sreće kada je Seba početkom drugog poluvremena prošao po desnoj strani i uputio prizeman centaršut, lopta je prošla pored svih igrača i pogodila je stativu. APOEL je mogao udvostručiti prednost u 57. minuti, ali je Bertoglijev šut sjajno odbranio Leali. U 67. minuti Ideye je glavom pokušo, a loptu je iz samih rašlji izbio jedan igrač gostujuće ekipe. Elyounoussi se u 80. minuti našao u sjajnoj šansi kada se našao oči u oči sa Watermanom, no golman gostiju fantastično brani njegov volej.

Grupa C

Gabala - Mainz 2:3

U veoma uzbudljivom susretu sa dva preokreta na meču slavili su gosti iz Njemačke. Više o ovom meču pročitajte ovdje.

St. Etienne - Anderlecht 1:1

U veoma nezanimljivom prvom poluvremenu obje ekipe su imale po jednu priliku. Hanni je u 12. minuti sa peterca glavom šutirao, no pogodio je stativu gola domaćeg golmana Moulina. Samo četiri minute kasnije St. Etienne je mogao kazniti taj promašaj, no Roux je bio neprecizan sa desetak metara iz dobre pozicije.

U drugom poluvremenu kapiten gostiju Hanni je pogodio u ruku Lacroixa i sudija Bezborodov je pokazao na penal, kojeg je u 61. minuti realizovao Tielemans za 1:0. Ovjeru pobjede propustio je Acheampong u 90+3. minuti susreta, a to je St. Etienne kaznio već u narednom napadu kada je bod domaćoj ekipi donio Roux.