Nisu se proslavili
42

Gdje je danas prva generacija nogometaša BiH koja je zaigrala Euro

N. M.
Benjamin Hadžić, Jasmin Čeliković, Ševkija Resić, Rijad Sadiku i Stefan Kovač (Foto: Fb/Montaža)
Benjamin Hadžić, Jasmin Čeliković, Ševkija Resić, Rijad Sadiku i Stefan Kovač (Foto: Fb/Montaža)
Prošlo je tačno osam godina otkako je prva generacija nogometaša Bosne i Hercegovine uspjela da se plasira na Evropsko prvenstvo i zaigra ovo veliko takmičenje, a radi se, naravno, o kadetskoj (U-17) reprezentaciji Bosne i Hercegovine.
Naši nogometaši mlađi od 17 godina tada su u kvalifikacijama tokom septembra 2015. i marta 2016. godine pobijedili Gruziju (2:1), Italiju (1:0), Latviju (3:0) i Moldaviju (1:0), dok su poraženi dva puta od Rusije sa po 2:1 te tako izborili historijski uspjeh.
Generacije nogometaša BiH koja se prva plasirala na Euro (Foto: NS BiH)
Generacije nogometaša BiH koja se prva plasirala na Euro (Foto: NS BiH)

Euro se igrao u Azerbejdžanu u maju 2016. godine, a porazima od Austrije (3:0) i Njemačke (3:1) su se kadeti BiH od takmičenja oprostili u grupnoj fazi pošto im za plasman dalje nije bila dovoljna pobjeda nad Ukrajinom od 2:1.

Na posljednjem meču Eura protiv Ukrajine, ekipa rahmetli Sakiba Malkočevića, koji je bio selektor tima, igrala je u sastavu: Filip Dujmović, Nikola Vuletić, Amir Velić, Milan Mirić, Ševkija Resić, Predrag Vladić, Jasmin Čeliković, Edis Smajić, Stefan Kovač, Tomas Dadić i Benjamin Hadžić.

Na klupi su bili Filip Vasilj, Amar Beširević, Anel Šabanadžović, Demirel Veladžić, Saša Perić i Nedim Hadžić, a svakako vrijedi spomenuti i štopera Rijada Sadikua, koji je bio jedan od talentovanijih igrača te generacije, ali protiv Ukrajine nije nastupio.

Od svih ovih nogometaša, od kojih većina danas ima 25 godina, dosad je najbolju karijeru napravio vezista Stefan Kovač, koji je danas redovan član udarne postave srbijanskog Čukaričkog te njegova vrijednost prema Transfermarktu iznosi 2 miliona eura.

Pored pomenutog Sadikua, najvećim talentima generacije smatrani su Jasmin Čeliković te prezimenjaci Benjamin i Nedim Hadžić.

Kapiten te ekipe Jasmin Čeliković je bh. javnosti poznat po nastupima u dresovima Zrinjskog i Željezničara, a trenutno kao posuđeni igrač Tuzla Cityja nastupa za ruski Ahmat Grozny.

Benjamin Hadžić je bio član omladinskih selekcija slavnog Bayerna iz Minhena, ali karijera mu se nije razvila onako kako smo svi priželjkivali pa je danas član njemačkog četvrtoligaša Offenbach Kickersa.

Njegov prezimenjak Nedim je još kao 19-godišnjak napravio veliki transfer iz Sarajeva u portugalski Leixoes, ali nakon toga se vratio u BiH. Prošle godine je u dresu Veleža doživio tešku povredu i danas je član GOŠK-a iz Gabele.

Stameni štoper Sadiku trenutno je član rumunskog Botosanija. Naravno, ponikao je u Sarajevu, a kasnije igrao za belgijski Mouscron, Mladost Doboj Kakanj, Zrinjski i Rudar Prijedor.

Golman Filip Dujmović je nakon nastupa na Euru bio i član poznate generacije juniora Željezničara koja je u Ligi prvaka igrala protiv Atletico Madrida.

Filip Dujmović danas ponovo brani za Željezničar (Foto: fkz.ba)
Filip Dujmović danas ponovo brani za Željezničar (Foto: fkz.ba)

Prošle zime se vratio u Željezničar nakon što je nastupao za srbijanske Spartak i Radnički iz Niša te rumunski Dinamo Bukurešt.

Lijevi bek Nikola Vuletić u vrijeme Eura 2016. bio je član juniora Hajduka, a danas igra za bh. trećeligaša - ekipu Neuma. U međuvremenu je nastupao i za italijanskog niželigaša Roccellu.

Štoper Amir Velić ponikao je u Željezničaru, a cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo je u BiH te je trenutno član Igmana iz Konjica.

Drugi štoper Milan Mirić se 2020. godine otisnuo "preko bare" pa danas nastupa za ekipu američkih Dayton Flyersa.

Desni bek Ševkija Resić danas je član federalnog prvoligaša Simm-Baua, a nedavno je privukao pažnju čudnom bojom kose. Može se "pohvaliti" jednim inostranim angažmanom jer je jedno vrijeme branio boje srbijanskog Novog Pazara.

Vezista Edis Smajić nekada je bio velika nada Slobode, a danas ga u dresu Bratstva iz Gračanice gledamo na terenima Prve lige FBiH. Od inostranih angažmana imao je samo onaj u hrvatskoj Cibaliji.

Boje Simm-Baua uz pomenutog Resića brani i veznjak Predrag Vladić, koji je promijenio velik broj klubova, a uglanom je nastupao u Srbiji.

Tomas Dadić je u vrijeme Eura 2016. godine bio junior zagrebačkog Dinama, a danas nastupa za hrvatskog niželigaša Smoljance.

Demirel Veladžić je još jedan od većih talenata generacije, on je skupa s Nedimom Hadžićem iz Sarajeva 2018. prešao u pomenuti Leixoes, a danas igra za Famos u Drugoj ligi FBiH.

Anel Šabanadžović u dresu AEK-a (Foto: Instagram)
Anel Šabanadžović u dresu AEK-a (Foto: Instagram)

Bivše Željine nade Amar Beširević i Anel Šabanadžović trenutno brane boje Slavije iz Istočnog Sarajeva, odnosno AEK-a iz Atine u kojem Šabanadžović nastupa za drugi tim.

Golman Filip Vasilj trenutno brani za GOŠK, gdje je rezerva iskusnom Adnanu Bobiću, a Saša Perić, koji je 2016. godine bio nada Crvene zvezde, danas nastupa za malo poznatog austrijskog niželigaša ATSV Salzburg.

Sve u svemu, većina ili gotovo niko od tada talentovanih nogometaša nije ostvario potencijal koji je u tom trenutku imao. O uzrocima takvog razvoja situacije svakako trebaju razmisliti i nogometaši, ali i klubovi u kojima su oni gradili svoje karijere.

Selektor Sakib Malkočević, koji je nakon teške bolesti 2020. preminuo u 55. godini života ostao je upisan u historiji bh. nogometa kao prvi koji je odveo kadetsku reprezentaciju na veliko takmičenje.

U kratkom vremenskom periodu imao je popularni Sok čak tri operacije, ali se nikad nije uspio u potpunosti oporaviti te je izgubio borbu za život.

Danas kadetska reprezentacija BiH predvođena selektorom Admirom Raščićem niže loše rezultate.