Velika pobjeda
0

Gana savladala Srbiju

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Reprezentacija Gane upisala je sva tri boda u prvoj utakmici grupe D na Svjetskom prvenstvu, savladavši s penala selekciju Srbije rezultatom 1:0.

U utakmici pred više od 34.000 ljudi u Pretoriji, na “Loftus Versfeld” stadionu, u kojoj su obje ekipe imale nekoliko izglednih šansi za postizanje pogotka, bolje su se snašli nogometaši Gane, te zasluženo osvojili sva tri boda. Istina, u tome su im nesebično pomogli današnji suparnici.

Aleksandar Luković je u 73. minuti zaradio žuti karton, dok je deset minuta kasnije Zdravko Kuzmanović igrao rukom u svom šesnaestercu. Siguran egzekutor s bijele tačke bio je Asamoah Gyan, koji je svojoj reprezentaciji donio zlata vrijednu pobjedu u borbi za prolaz u narednu fazu takmičenja.

Srpskoj reprezentaciji ovo je peti uzastopni poraz na utakmicama Svjetskog nogometnog prvenstva. Nakon što su pokorili kvalifikacijsku grupu, u kojoj je najzvučnija reprezentacija bila Francuska, Srbi su s velikim ambicijama stigli na jug Afrike, no u igri bez prevelikog broja reakcija golmana, tri su boda prepustili Gancima.

Realizator najstrože kazne, Asamoah Gyan, imao je priliku proslaviti se na ovoj utakmici, međutim njegove su lopte u 60. minuti, i drugoj minuti sudijske nadoknade odsjedale na okviru gola Vladimira Stojkovića.

Jednu od boljih prilika Antićevi nogometaši propustili s igračem manje, u 79. minuti. Tom je prilikom Miloš Krasić, meta jakih evropskih klubova, neometan, s desetak metara pucao po sredini gola. Stajao je ondje sigurni Richard Kingson. Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo grupe D:

Gana – Srbija 1-0 (Gyan, 83-11m)

Večeras se u drugoj utakmici u okviru grupe D sastaju Njemačka i Australija.