Nogomet
1

Futsal kup: Tango remizirao sa bjeloruskim prvakom

Klix.ba
(Foto: Rade Vasić)
Fudbaleri bh. predstavnika Tanga odigrali su neriješeno 4:4 protiv bjeloruskog prvaka Vitena u posljednjoj utakmici Elitne runde UEFA Futsal kupa, koja se igrala u Almatiju (Kazahstan).

Igrači Mirka Marvana pružili su najbolju partiju u kojoj su dva puta imali vodstvo, koje su kasnije stizali. Mogli su i do pobjede za koju im je nedostajalo malo sportske sreće. Ipak, uspjeh je veliki, jer su za rivala imali još jednu profesionalnu ekipu.

Nakon par prilika na obje strane Tango je poveo u 4. minutu. Anel Radmilović je izveo slobodan udarac, protivnička odbrana je intervenisala, a lopta je ponovo došla do Radmilovića koji je pogodio za 1:0. Minut kasnije Aleksandar Černik je zaustavio napad Tanga, uposlio svog saigrača Sergeja Krikuna, kome nije bilo teško da matira nemoćnog golmana Adnana Delihasanovića. Radmilović je u 10. minutu donio novu prednost svom timu. Istrčao je kontranapad i iskosa s desne strane pogodio suprotne rašlje. Uzvratio je Černik u 14. minutu pogotkom s desne strane u donji ugao. Isti igrač bi je aistent u 19. minutu. Juri Alejnjikov je odlično izveo korner s desne strane, što je iskoristio usamljeni Černik i pogodio za 2:3.

U nastavku utakmice redale su se šanse pred oba gola. Viten je napravio pritisak u prvih pet minuta, a onda su igrači Tanga preuzeli kontrolu igre. U 28. minutu Emir Đuderija je bio u kontranapadu, golman Vitena Vjačeslav Ščarbašenija ga je na nepropisan način zaustavio van šest metara i zasluženo dobio crveni karton. Bh. prvak nije uspio da iskoristi igrača više, ali je do poravnanja stigao u 34. minutu.

Nermin Jusić je odigrao povratnu loptu za Semira Gušu, čiji je šut završio u gornjem lijevom uglu. Već u narednom minutu Viten je imao novo vodstvo. Nakon dugog napada Stanislav Lemaška je uposlio Krikuna, kome nije bilo teško da sa metar pogodi nebranjeni dio mreže. Konačnih 4:4 postavio je Radmilović u 37. minutu, kada je ''pocijepao'' protivničku mrežu nakon Jusićeve povratne lopte.

"Protiv Vitena smo odigrali najbolju utakmicu na turniru. Ne mislim samo rezultatski. Borbenost je bila na visokom nivou, pravili smo manje grešaka nego na prethodne dvije utakmice, a moram naglasiti da smo i ovaj put imali za protivnika profesionalnu ekipu. Viten je fizički bio najspremnija ekipa i zadovoljan sam što smo im parirali u svim segmentima. Ono što me posebno raduje jeste da smo s ovog turnira ponijeli veliko iskustvo, te da smo puno toga naučili. To će nam mnogo značiti u nastavku našeg šampionata u kojem se borimo za titulu", rekao je Mirko Marvan, trener Tanga.

Rezultat: Tango - Viten 4:4

Strijelci: 1:0 Radmilović u 4, 1:1 Krikun u 5, 2:1 Radmilović u 10, 2:2 Černik u 14, 2:3 Alejnjikov u 19, 3:3 Gušo u 34, 3:4 Krikun u 35, 4:4 Radmilović u 37. minutu. Dvorana: Baluan Šolak. Gledalaca: 1.000. Sudije: Bogdan Soresku (Rumunija), Andrej Černi (Češka), Oleg Ivanov (Ukrajina). Žuti kartoni: Čampara (Tango), Juraga, Lemeško (Viten). Crveni karton: Ščarbašenija u 28. minutu (Viten). Akumulativni prekršaji: Tango (5+4), Viten (2+5).

TANGO: Delihasanović, Čampara, Jusić, Radmilović, Erić, Hasanspahić, gengo, Ikonić, Tanasković, Đuderija, Sipović, Gušo, Novoselac. Trener: Mirko Marvan.

VITEN: Ščarbašenija, Savinčev, Alejnjikov, Černik, Krikun, Juraga, Šilovski, lemeško, Skvarčevski, Fedorinčik, Agejčik. Trener: Juri Pokland.