Nogomet
0

Fudbalski savez Srbije traži od FIFA-e da opozove odluku o Kosovu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Fudbalski savez Srbije (FSS) zatražio je danas od Svjetske fudbalske federacije (FIFA-e--) da opozove odluku, kojom je Kosovu dozvoljeno da igra međunarodne prijateljske utakmice.

FSS u hitnom pismu predsjedniku FIF-e Seppu Blatteru ukazuje na niz propusta na jučerašnjoj utakmici selekciji Kosova i Haitija u Kosovskoj Mitrovici, među kojima je i vrijeđanje nacionalnih simbola Srbije, te zahtijeva pokretanje disciplinskog postupka protiv svih zvaničnika meča.

"Jasno smo došli do dokaza da su igrači domaćeg tima na dresu nosili grb FS Kosova", stoji u saopštenju FSS.

FSS navodi da je ispred stadiona prije utakmice zapaljena državna zastava Srbije što je najteži mogući način vrijeđanja, a tokom meča navijači su vrijeđali srpski narod i državu.

Članovi Odbora za hitna pitanja FIFA-e su 13. januara odlučili da dopuste prijateljske utakmice seniorske selekcije Kosova, ali pod određenim striktnim uslovima.

Ti uslovi su bili, kako se podsjeća, da se igra bez bilo kakvih nacionalnih obilježja na dresu, stadionu, bez intoniranja himni i uz obavezno postavljanje zvjezdice pored naziva Kosovo.

FSS navodi da su zvanična lica na utakmici morala da pregledaju opremu uoči početka i narede uklanjanje obilježja u skladu sa odlukom Odbora za hitna pitanja FIFA-e.

Iz FSS navode da je utakmici prisustvovao i specijalni posmatrač FIFA-e, koji, nije reagovao.