Nogomet
36

FK Sarajevo poziva navijače na korektno navijanje i ponašanje na Koševu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U namjeri da njihove utakmice proteknu bez problema i u zadovoljavajućoj atmosferi, iz FK Sarajevo izdali su saopćenje u kojem je napisan protokol koji se treba poštovati na utakmicama Bordo kluba.

FK Sarajevo će novu sezonu BHT Premijer lige na svom stadionu otvoriti utakmicom protiv aktuelnog prvaka BiH Zrinjskog naredne nedjelje u 19:45 sati. U 1. kolu sezone 2016/17. Sarajevo je u gostima remiziralo sa rivalom Željezničarom (1:1), a utakmicu su obilježili navijački neredi.

Iz Bordo tabora žele da njihov stadion postane mjesto porodičnih okupljanja i bezbjedno mjesto za sve one koji žele pratiti ovaj klub.

Saopćenje FK Sarajevo prenosimo u cijelosti.

"Ovim protokolom rukovodstvo Fudbalskog kluba Sarajevo želi obezbijediti maksimalne uslove za ugodno i bezbjedno gledanje utakmica na Olimpijskom stadionu 'Asim Ferahtović-Hase', a ovaj protokol je ujedno podsjetnik o načinu korištenja stadiona, mjerama sigurnosti i njihovim izvršiocima, nabavke ulaznica kao i o ponašanju gledalaca na našem stadionu.

Sve utakmice u organizaciji Fudbalskog kluba Sarajevo na Olimpijskom stadionu 'Asim Ferhatović-Hase' obezbijeđene su policijskim agencijama, zaštitarskom službom i internom redarskom službom kluba. Svi oni rade svoj posao prema pravilima propisanim od strane Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine i Zakonu o javnom okupljanju.

Pomenute službe brinu se o bezbjednom ulasku, boravku i izlasku svih gledaoca na Koševu, a ove službe su ovlaštene da onemoguće unošenje svih nedozvoljenih predmeta, koje zabranjuje pomenuti Zakon o javnom okupljanju, kao i da kontrolišu kretanje gledalaca i ne dopuste devijantno ponašanje. Njihov rad je izuzetno važan i potrebna je saradnja svakog gledaoca pojedinačno kako bi se svi posjetioci osjećali u potpunosti bezbjedno.

Fudbalski klub Sarajevo, klub od tradicije sa izraženim vrijednostima društvene odgovornosti, kao i do sada uvijek će poštovati različitosti i na toj osnovi poziva gledaoce da kažu NE bilo kojoj vrsti rasne, vjerske, nacionalne ili gender segregacije. Također, pozivamo svoje navijače na utakmicama da kažu NE svim vrstama vrijeđanja naših sportskih rivala i službenih lica, kao i da kažu NE bilo kojim vrstama uvrijedljivih transparenata.

Recimo NE uništavanju imovine na stadionu, jer na taj način direktno pravimo štetu našem voljenom klubu. Svojim ponašanjem pomozimo policijskim i zaštitarskim službama da Olimpijski stadion 'Asim Ferhatović-Hase' postane mjesto porodičnih okupljanja, a gledanje utakmica istinski doživljaj svakog navijača i da na taj način pokažemo da je … Samo jedan dom.

Validna pojedinčna ili sezonska ulaznica je preduslov za praćenje utakmica. Osim pojedinačnih ulaznica, koje se mogu kupiti na već poznatim mjestima u gradu, zgradi kluba ili na prodajnim mjestima na stadionu, Fudbalski klub Sarajevo posjeduje i sezonske/godišnje ulaznice, koje se mogu kupiti u prostorijama FK Sarajevo, te putem online prodavnica: www.fksarajevo.ba i www.kupikartu.ba. Kupovinom sezonske ulaznice obezbijedili ste sebi praćenje svih domaćih utakmica FK Sarajevo u sezoni 2016/17 na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase" uključujući BH Telecom Premijer Ligu BiH i Kup takmičenje.

Najveća emotivna povezanost sa klubom se ostvaruje kupovinom članske kartice, u iznosu na 20 KM na godišnjem nivou. Uplata i produženje se izvršava u Odjelu za članstvo i ulaznice FK Sarajevo, u prostorijama kluba, kao i online: http://www.fksarajevo.ba/bs/ja-sam-sarajevo. Pored Bordo članskih kartica, postoje i bijele članske kartice za žene i djecu starosti do 14 godine, a vlasnici istih imaju besplatan ulaz na sve utakmice na Olimpijskom stadionu 'Asim Ferhatović-Hase' u organizaciji FK Sarajevo. Navijači kluba trebaju izbjegavati kupovinu ulaznica, naročito pojedinačnih kod neovlaštenih lica, jer vrlo često takve ulaznice predstavljaju falsifikat i nanose direktnu finansijsku štetu klubu. U slučaju otkrivanja lica sa takvim ulaznicama, klub zadržava pravo da putem redovnog pravnog procesa insistira na nadoknadi štete.

Bodrimo klub na naljepši mogući način, napravimo svoj doprinos u bezbjednosti na stadionima i recimo NE bilo kojoj vrsti devijantnog ponašanja. … jer samo je jedan dom!", stoji u saopćenju.