Nogomet
5

FIFA pod lupom: Privedeni čelni ljudi fudbalskih saveza, konfederacija i TV kuća

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Masovna istraga predvođena agencijama iz Sjedinjenih Američkih Država jučer je rezultirala privođenjem najmanje 14 zvaničnika FIFA-e u Švicarskoj i podizanjem 14 optužnica.

Većina privedenih u dvije akcije u Švicarskoj očekuje izručenje u SAD, a pored te države optužnice su podignute i u Kostariki i Paragvaju koji bi mogao izručiti Nicolasa Leoza.

Među optuženima su Jeffrey Webb – predsjednik CONCACAF-a, tj. Fudbalske konfederacije Sjeverne i Srednje Amerike, Jack Warner – fudbalski čelnik iz Trindidada i Tobaga, Eugenio Figueredo – bivši predsjednik Fudbalskog saveza Urugvaja, Eduardo li Sanchez – predsjednik Fudbalske federacije Kostarike, Julio Rocha Lopez – bivši predsjednik Fudbalske federacije Nikaragve, Rafael Esquivel Melom – bivši predsjednik Fudbalske federacije Venecuele, Costas Takkas – generalni sekretar Fudbalske federacije Kajmanskih ostrva, Jose Maria Marin – član izvršnog komiteta, Nicolas Leoz – bivši predsjednik CONMEBOL-a, tj. Južnoameričke fudbalske konfederacije, Alejandro Burzaco – predsjednik argentinske televizije Torneos y Competencias, Hugo Jinkis – predsjednik Full Play International TV-a, Mariano Jinkis – Hugov sin, Aaron Davidson – predsjednik Traffic Sportsa.

Također, kompanije poput Nike Inc. vjerovatno se nalaze pod istragom, a čelništvo kompanije izdalo je saopćenje u kojem stoji kako će sarađivati sa organima vlasti, prenosi Reuters.

S druge strane, Fudbalska federacija Južne Afrike odbila je optužbe kako je visokom zvaničniku FIFA-e obećala "nagradu" od 10 miliona dolara po osnovu dobijanja uloge domaćina Svjetskog prvenstva 2010. godine.

"To su neosnovane i neprovjerene tvrdnje i tražimo od bilo koga da nam pokaže dokaz koji bi to nedvosmisleno potrvdio", stoji u saopćenju Federacije. Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pozdravio je akciju američke i švicarske policije rekavši kako je vrh FIFA-e pomogao da se otpočne opširna istraga. UEFA je zatražila od Blattera da odgodi izbor predsjednika FIFA-e, koji je zakazan za ovu sedmicu.