Nogomet
0

FIFA dvojici Engleza doživotno zabranila bavljenje nogometom

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska nogometna organizacija FIFA potvrdila je i pooštrila kaznu dvojici engleskih fudbalera Reissu Michaelu Noelu i Joe Nigelu Woolleyu, igračima australskog kluba Southern Starsa, na doživotnu zabranu bavljenja bilo kojim poslom povezanim sa nogometom.

Riječ je o igračima koje je još u novembru prošle godine Disciplinska komisijaNogometne federacije Australije osudila za namještanje rezultata u australskoj ligi.

U okviru istrage australske policije i komisija Australske nogometne federacije i FIFA-e dvojici igrača je dokazana umiješanost u namještanje rezultata utakmica i saradnja sa kladionicama, što se tretira kao krivično djelo.

U saopćenju FIFA-e na njenoj internet stranici se navodi da je ova kazna donesena u skladu sa pravilnikom Disciplinskog postupka FIFA-e i da je snažna poruka zaštiti integriteta nogometa.

U okviru iste istrage Australska nogometna federacija kaznila je još dvojicu engleskih nogometaša i jednognogometnog zvaničnika.

Iz FIFA-e najavljuju nastavak saradnje sa svim članicama federacije i Interpolom, kako bi spriječili slične pojave u savremenom nogometuu.