David Beckham
0

"Ferguson je najveći svih vremena"

Totalsport
David Beckham (Foto: PA)
David Beckham (Foto: PA)
Na svečanosti na kojoj je primio nagradu BBC-ja za životno djelo, 35-godišnji slavni engleski nogometaš David Beckham okarakterisao je svog bivšeg trenera u Mancester Unitedu Alexa Fergusona kao "najboljeg svih vremena u svom poslu".

Nagradu su Beckhamu uručili njegov bivši saigrač u Manchester Unitedu, Velšanin Ryan Giggs, prošlogodišnji osvajač nagrade za sportsku ličnost godine, te legendarni Bobby Charlton, čiju je jednu od nogometnih škola u Manchesteru Beckham pohađao kao dječak. Priča kaže da je upravo Charlton otkrio Beckhama kada je ovaj imao devet godina...

"Beckham je u karijeri zaslužio apsolutno sve što je ostvario. Krasna je osoba, čovjek za primjer svakom. Sjećam se da sam trenerima u Manchesteru, kada je David došao u klub, rekao da će on biti nešto posebno. Tako je i bilo", rekao je Charlton, koji je istu nagradu za životno djelo primio prije dvije godine.

"Ponizan sam i počašćen što primam nagradu za područje koje toliko volim. Pogotovo kada nagradu primam iz ruku Sira Bobbyja, to je posebna čast. Imao sam tu sreću da su me u karijeri vodili tako veliki treneri kao što su Eric Harrison i Nobby Stiles. No, za mene je najbolji nogometni trener bio, i još uvijek jest, Sir Alex Ferguson", rekao je, između ostalog, Beckham, koji je upravo zbog nesuglasica s Fergusonom 2003. godine napustio Manchester United i prešao u madridski Real. Poznata je i priča kako je Ferguson u jednom od svojih naleta bijesa u svlačionici Uniteda svom snagom udario kopačku, koja je pogodila Beckhama u glavu!

Uz zahvalu svojoj porodici, supruzi Victoriji i djeci, Beckham je dodao:

"Imao sam tu sreću da sam u karijeri igrao za velike klubove, Preston, Manchester United, Real Madrid, AC Milan i Los Angeles Galaxy ali najvažniji dio karijere, koji je sve to nadmašio, bilo je igranje za englesku reprezentaciju."

Za nacionalni tim je Beckham debitovao još davne 1996. godine, te otad skupio 115 rekordnih nastupa, najviše za jednog igrača u polju kad je "Gordi Albion" u pitanju.