Autor Muhamed Bikić
304

Federalna televizija snima dokumentarac povodom 100 godina FK Željezničar

H. H.
Detalji sa snimanja filma (Foto: Privatna arhiva / Muhamed Bikić)
Detalji sa snimanja filma (Foto: Privatna arhiva / Muhamed Bikić)
U povodu 100. rođendana Fudbalskog kluba Željezničar, Federalna televizija snima dokumentarni film, autora Muhameda Bikića, a koji govori o najstarijem sarajevskom premijerligašu, samom osnivanju dvadesetih godina prošlog stoljeća, te svim uspjesima Plavih do danas.

"Nastavljamo sa nizom sportskih dokumentaraca u produkciji naše televizije. Ovom prilikom, na radost svim simpatizera Želje i bh. ljubitelja fudbala realizirat ćemo film za pamćenje o plavima sa Grbavice, jer nije mala stvar obilježavati stoljeće postojanja. Posebno će biti zanimljivo podsjećanje, na samo osnivanje, nastalo iz potrebe ljubitelja fudbala koji su tada radili na željeznici, od čega potiče i sam naziv ovog kluba. U filmu učestvuju legendarni fudbaleri, treneri i sportski radnici Želje, kao i simpatizeri kluba i novinari koji obilježili plavo stoljeće", kaže autor filma Bikić.

Željezničar u 2021. godini obilježava 100 godina postojanja. Željo je tokom svih sto godina preskakao brojne prepreke, a parola "Jači od ratova, režima i partija" najbolje oslikava historiju Plavih.

Najveći uspjesi na koje se ponosi svaki Željovac su osvajanje šampionske titule u Jugoslaviji 1972. godine, te sjajni nastup u Kupu UEFA u sezoni 1984/1985 kada su stigli do polufinala.

U novijoj, poslijeratnoj historiji, Željezničar je dominirao krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih, te od 2009. do 2013. godine i u svojim vitrinima ukupno ima sedam titula, šest kupova i tri Superkupa.