Nogomet
0

Evropska liga: Lyon savladao Rijeku, remi Apollona i Lazija

Piše: N. J.
Lyon - Rijeka (Foto: AFP)
Lyon - Rijeka (Foto: AFP)
U terminu od 19 sati odigrano je deset utakmica 3. kola Evropske nogometne lige u grupama G, H, I, J, K i L. Postignuti su sljedeći rezultati: Betis - Guimaraes 1:0, Dynamo Kyiv - Thun 3:0, Freiburg - Estoril 1:1, Genk - Rapid Beč 1:1, Apollon - Lazio 0:0, Lyon - Rijeka 1:0, PAOK - Maccabi Haifa 3:2, Sheriff - Tottenham 0:2, Trabzon - Legia 2:0 i Liberec - Sevilla 1:1.

U redovima Freiburga nije bilo bh. reprezentativca Mensura Mujdže koji je povrijeđen, dok u kombinaciji za meč sa Apollonom u timu Lazija nije bilo ni drugog Zmaja Senada Lulića.

No, zato je bh. reprezentativac Zoran Kvržić igrao za Rijeku protiv Lyona do 65. minute kada ga je zamijenio Brezovec, a bh. internacionalac Mehmed Alispahić je za Rijeku igrao do 82. minute. Naš nogometaš Edin Cocalić odigrao je cijeli meč za Maccabi protiv PAOK-a, a u 38. minuti dobio je i žuti karton.

Prije meča sa Rijekom, Lyon u pet posljednjih utakmica, u svim takmičenjima, nije ostvario niti jednu pobjedu, ali je "žrtvu" pronašao u ekipi sa Kantride koja je igrala hrabro, ali kvalitativno ipak nije uspjela parirati Lyonu.

Ključan se trenutak dogodio u 67. minuti kada je Clement Grenier postigao jedini pogodak. S lijeve je strane nabacio Malbranque, a Grenier je u naletu nadskočio svog čuvara i pogodio za tri boda Lyona.

U drugom meču grupe I domaćin Betis je također s 1-0 slavio protiv gosta, portugalske Vitorije iz Guimaraesa. Rijeka je sada uvjerljivo posljednja na tabeli sa samo jednim osvojenim bodom.

Genk je u grupi G kiksao na domaćem terenu protiv posljednjeplasiranog Rapida, ali su zadržali prvo mjesto sa sedam bodova, dok je Dynamo uvjerljivom pobjedom protiv Thuna 3:0 zasjeo na drugu poziciju sa 4 boda.

U dvije utakmice grupe H nije bilo pobjednika. Identičnim rezultatom, 1:1, remizirali su Liberec i Sevilla, te Freiburg i Estoril.

U grupi J Lazio je remizirao sa Apollonom kao gost 0:0, ali je ostao na drugom mjestu, iza Trabzonspora koji je slavio 2:0 protiv Legije, koja je bez bodova.

Kada je riječ o grupi K, iznenađenja nije bilo, jer su Anzhi i Tottenham ubilježili pobjede, protiv Tromsa, odnosno Sheriffa. PAOK je pobjedom u grupi L nad Maccabijem izbio na prvo mjesto sa sedam bodova, dok je drugoplasirani Alkmaar, koji je večeras remizirao protiv ekipe Shakhtera.

Grupa G

Genk - Rapid Beč 1:1 Dynamo Kyiv - Thun 3:0

Tabela: Genk 7, Dynamo 4, Thun 3, Rapid Beč 2.

Grupa H

Liberec - Sevilla 1:1 Freiburg - Estoril 1:1

Tabela: Sevilla 7, Liberec 5, Freiburg 2, Estoril 1.

Grupa I

Lyon - Rijeka 1-0 Betis - Vitoria Guimaraes 1-0

Tabela: 1. Lyon 5, 2. Betis 5, 3. Vitoria Guimaraes 4, 4. Rijeka 1.

Grupa J

Trabzonspor - Legia 2:0 Apollon - Lazio 0:0

Tabela: Trabzonspor 7, Lazio 5, Apollon 4, Legia 0.

Grupa K

Anzhi - Tromso 1:0 (susret počeo u 18 sati) Sheriff - Tottenham 0:2

Tabela: Tottenham 9, Anzhi 4, Sheriff 2, Tromso 1.

Grupa L

Shakhter - Alkmaar 1:1 (susret počeo u 18 sati) PAOK - Maccabi Haifa 3:2

Tabela: PAOK 7, Alkmaar 5, Shakhter 2, Maccabi 1.