FA Cup
0

Everton preko Manchester Uniteda do finala

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Evertona plasirali su se u finale FA Cupa pobjedivši u polufinalnom ogledu na Wembleyju Manchester United 4-2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Nakon 90 minuta nije bilo golova.

Kao što je najavljivao, menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson protiv Evertona nije izveo najjaču moguću ekipu zbog teškog rasporeda koji je pred njima, te su tako u odnosu na njihovu prošlu utakmicu (u Ligi prvaka protiv Porta) u prvih 11 istrčala samo tri ista igrača, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić i Anderson.

Fergusonova jasna namjera bila je čvrstom odbranom doći do pobjede, sačuvati netaknutom vlastitu mrežu, a čak i ako njegovi igrači ne uspiju postignuti gol, računao je da će u produžetku ili na jedanaesterce presuditi njihovo veće iskustvo.

U regularnom dijelu utakmice, kao i u produžetku, vodila se tvrda bitka u kojoj je nešto bolji bio Manchester, ali bez stopostotnih prilika. Tako je utakmica došla do jedanaesteraca u kojima je, pokazalo se, Manchesteru presudio njegov bivši igrač, vratar Tim Howard.

Američki je golman, koji je branio boje Manchestera od od 2003. do 2007., odbranio je dva udarca s bijele tačke i prokrčio svojoj ekipi put do pobjede i finala FA Cupa, prvog Evertonovog od 1995. godine kada je ujedno i osvojio naslov, pobijedivši baš Manchester Uniteda 1-0.

Za Everton je jedini neprecizan s bijele točke bio Tim Cahill (pucao preko gola), dok su mrežu Bena Fostera tresli Leighton Baines, Phil Neville (još jedan bivši Fergusonov igrač), James Vaughn i Phil Jagielka. Kod Manchestera jedanaesterce nisu realizirali Dimitar Berbatov i Rio Ferdinand (njihove udarce obranio je Howard), dok su golove zabili Nemanja Vidić i Anderson.

Ovim porazom Manchester je ujedno propustio priliku osvojiti pet naslova ove sezone. Dvije su titule “crveni vragovi” već osvojili (Svjetsko klupsko prvenstvo i Carling Cup), dok se za dvije još bore (Premier liga i Liga prvaka).

U finalu FA Cupa Everton će s Chelseajem igrati 30. maja, ponovno na Wembleyju.

FA Cup, polufinale:

Everton – Manchester 4-2, 0-0 (Baines, P. Neville, Vaughn, Jagielka / Vidić, Anderson)