Nogomet
11

Euro 2016: Ko će ispasti, Italija ili Španija? Englezi favoriti protiv neugodnog Islanda

Piše: E. I.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ostale su još dvije utakmice osmine finala Evropskog prvenstva, a bit će odigrane danas. Italija i Španija odmjerit će snage u ranoj fazi takmičenja.

To će biti repriza finala kontinentalne smotre iz 2012. godine. Engleska će prolazak među osam najboljih tražiti preko neugodnog Islanda.

Italija – Španija 18:00 sati (Stade de France - Pariz)

Italija će imati izuzetno težak ispit u osmini finala. Voljom žrijeba igrat će protiv aktuelnih evropskih prvaka Španaca. Furija je deklasirala Azzurre prije četiri godine u finalu Evropskog prvenstva. Tada je u Kijevu bilo 4:0. Italijani su izvršili smjenu generacija i ponovo su spremni za najveće poduhvate. U grupnoj fazi su pokazali vrhunsku takmičarsku zrelost. Granitna odbrana, opasan napad i nerijetko pomoć Fortune glavne su odlike Italije. Azzurri ponekad ne igraju lijepo za oko, ali im taktička disciplina često otvori put do pobjede.

Špance su u trećem kolu grupne faze porazili Hrvati. Pali su na drugo mjesto pa su za protivnika dobili Italiju. Premda su brojni kritičari nakon poraza od Vatrenih naglasili kako Furija nije moćna kao prethodnih godina, Španci će se pitati dosta toga. Reprezentacija kojom dirigira Iniesta jednostavno ima sve. Iako je mnogo kandidata za osvajanje prvog mjesta, Španci naglašavaju kako silno žele ponovo dotaći vrh. U grupnoj fazi su , osim poraza od Hrvatske, upisali pobjedu protiv Češke i Turske.

Engleska – Island 21:00 sat (Stade de Nice – Nice)

Englezi već dugo ne pamte kvalitetan rezultat nacionalne vrste na nekom velikom takmičenju. Je li konačno došlo vrijeme da to ostvare? Tri lava su u grupnoj fazi upisala jednu pobjedu (Vels) i dva remija (Rusija i Slovačka). Selektor Roy Hodgson ima na raspolaganju dobru ekipu koja može daleko dobaciti. Utakmice grupne faze pokazale su da imaju problema s realizacijom. U okršaju s Islandom su favoriti.

Debitant na Euru još ne zna za poraz na kontinentalnoj smotri. Islanđani su pobijedili Austriju, a remizirali su s Portugalom i Mađarskom. Krase ih izrazita agresivnost, kolektivna igra i uvijek izražena motivacija. Posljednjih godina šokirali su javnost dobrim rezultatima. Ako ih Engleska potcijeni, mogu ih kazniti.