Nogomet
0

Euro 2004: Češka i Nizozemska u četvrtfinalu

NINA/Sarajevo-X
Večeras je odigrano i 3. kolo u okviru grupe D Evropskog nogometnog prvenstva u kojem su pobjede zabilježile reprezentacije Češke i Nizozemske. Njemačka se oprostila od Evropskog prvenstva.

Njemačka - Češka 1:2

Strijelci: Ballack - 21. min 1:0 Heinz - 30. min. 1:1 Baroš - 77. min. 1:2

Nizozemska - Latvija 3:0

Strijelci: van Nistelrooij (iz penala) - 27. min. 1:0 van Nistelrooij - 35. min. 2:0

Makaay - 84. min. 3:0

Poredak u grupi D Češka 9 Nizozemska 4 Njemačka 2 Latvija 1

LISABON: ČEŠKA-NJEMAČKA 2:1

Nogometna reprezentacija Češke savladala je sinoć u Lisabonu u 3. kolu D grupe na 12. Evropskom prvenstvu u Portugalu ekipu Njemačke sa 2:1. Na stadionu "Jose Alvelade", pred oko 52.000 gledatelja, sudio je Terje Hauge iz Norveške.

Strijelci su bili: Ballack u 21. minutu za Njemačku, a Heinz u 30. i Baroš u 77. minutu za Češku. Žuti kartoni: Nowotny, Lahm, Worns i Tyce.

Češka: Blazek, Mareš, Rozenhal, Bolf, Jiranek, Plašil (Poborsky), Tyce, Galašek (Hubšman), Vachoušek, Heinz, Lokvenc (Baroš).

Nemačka: Kahn, Frings, Wörns, Nowotny, Lahm, Hamann (Klose), Schneider, Schweinsteiger (Jeremies), Ballack i Kuranyi.

Iako je Češka protiv Njemačke izašla u rezervnom sastavu, jer je iz prve ekipe igrao samo Galašek, izabranici Brücknera zasluženo su savladali ekipu Njemačke, kojoj je malo šta polazio na ovoj utakmici. Njemačka je, doduše, imala terensku inicijativu, stvorila više povoljnih prilika, ali njeni napadači iz takvih situacija samo su jednom uspeli da zatresu mrežu odličnog Blazeka.

Njemačkoj je za prolaz u četvrtfinale bila neophodna pobjeda, dok su Česi već ranije bili osigurali plasman među osam najboljih ekipa "Starog kontinenta".

U drugoj utakmici D grupe Nizozemska je savladala Latviju sa 3:0.

Pored Češke u četvrtfinale Evropskog prvenstva plasirala se i Nizozemska. Iz daljeg takmičenja eliminirane su selekcije Njemačke i Letonije.

BRAGA: NIZOZEMSKA - LETONIJA 3:0

Nogometna reprezentacija Nizozemske plasirala se u četvrtfinale 12. Evropskog prvenstva u Portugalu, nakon što je sinoć u 3. kolu D grupe savladala Latviju sa 3:0. Na Gradskom stadionu, pred oko 20.000 gledatelja, sudio je Kim Milton Nielsen iz Danske.

Strijelci su bili: Nistelrooij u 27. minuti iz penala i u 35. tei Makaayu 84. minuti.

U četvrtfinalu Češka će se 27. juna u Portu sastati s Danskom, dok će Nizozemska 26. juna u Farou igrati protiv Švedske.

Nizozemska: Van der Sar, Reiziger, F. De Boer, Stam, Van Bronckhorst, Seedorf, Davids (Sneijder), Cocu, Van der Meyde (Overmars), Van Nistelrooij (Makaay), Robben.

Latvija: Robben, Isakovs, Stepanovs, Zemlinskis, Blagonadezdins, Bleidelis (Štolcers), Lobanovs, Astafjevs, Rubins, Prohorenkovs (Laizans), Verpakovskis (Pahars).

Nizozemska je lako savladala Latvija, koja je u prijašnjim susretima ostavila bolji utisak nego sinoć. Nizozemsku je pobjeda vodila u dalje natjecanje, uz uvjet da Njemačka ne pobjedi Češku. Ne samo da se to ostvarilo, već je Njemačka izgubila važne bodove, pa je tako Nizozemska uspjela da za bod pretakne velikog rivala i nastavi borbu za ulazak u finale.