Legendarni golman Veleža
0

Enver Marić primio priznanje za životno djelo

FENA
Enver Marić
Enver Marić
Legendarni golman Veleža i reprezentacije bivše Jugoslavije Enver Marić primio je danas u Mostaru priznanje za životno djelo koje mu je dodijelio Sportski savez Grada Mostara.

Priznanje su mu uručili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić, koji su se zahvalili Mari na svemu što je učinio u sportu te na promociji Mostara i BiH.

"Vi ste jedan dobar primjer kako se u sportu može uspjeti, a naša je želja da dobrim primjerima pokažemo ljudima da se vrijedi baviti sportom, te se boriti za svoj klub i boje grada", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Enver Marić zahvalio je na uručenom priznanju, istaknuvši kako ovo priznanje za njega predstavlja najveće životno dostignuće.

"Ja sam Mostarac i Veležovac i zbog Veleža sam se vraćao u Mostar, pa i u ove stare dane. Vrlo sam sretan jer se veliki broj mojih prijatelja okupio danas na ovome mjestu i tu je radost teško opisati", kazao je Enver Marić, izrazivši žaljenje što na dodjelu priznanja nije mogao doći Dušan Bajević, koji je zajedno s Enverom Marićem i Franjom Vladićem činio poznati BMW trojac.

Enver Marić rođen je 25. 4. 1948. u Mostaru. Sa 12 godina počeo nogometom se počeo baviti u Veležu, a za prvi tim debitirao u sezoni 1967./68. Prvu utakmicu za reprezentaciju bivše Jugoslavije igrao je 1972. godine protiv SSSR-a u Beogradu. Za državni tim je odigrao 32 utakmice, a ubilježio je nastup i na SP-u 1974. godine u Njemačkoj. Marić je 1973. godine proglašen najboljim nogometašem Jugoslavije. Marić je 1976. godine prešao u njemački Schalke iU dresu Veleža odigrao je više od 600, a za Schalke 04 u Bundesligi više od 150 utakmica Tri puta je branio za reprezentaciju svijeta, odnosno Evrope.

Po završetku karijere Marić se okrenuo trenerskoj karijeri a završio ju je u berlinskoj Herti 2010. godine. Nakon 42 godine rada u nogometu otišao je u penziju. Živi u Berlinu.