Povodom 100 jubileja
243

U Mostaru otvorena izložba ''Enver Marić - Veležova vedeta svjetske reputacije''

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom stogodišnjeg jubileja '"Velež 1922.-2022.'' u Mostaru je otvorena izložba dokumentarne građe pod nazivom ''Enver Marić-Veležova vedeta svjetske reputacije'".

Na izložbi su predstavljeni plakati, fotografije, katalozi i ostali materijali dokumentarnog karaktera, što je među posjetiteljima izložbe budilo sjećanja na dane kad su mostarski Rođeni svijetom nosili slavu svoga grada i svoje zemlje.

Sjećanja su navirala i legendarnom golmanu Veleža i reprezentacije Jugoslavije Enveru Marić koji je sinonim za čuvara mreže, poznat kao "Leteći Mostarac", "Panter s Neretve" i član poznatog Veležovog trija "BMV" (Bajević, Marić, Vladić), kojem je ova izložba i posvećena.

"Svake slike i situacije se sjećam, tako da je to vrijem brzo prošlo i lijepo se prisjetiti svega toga", kazao je Marić.

Prisjećajući se evropskih i svjetskih prvenstava, na kojima je legendarni Mara tri puta branio boje Jugoslavije, ali i plejade igrača iz Veleža koji su bili ponos Mostara i čitave tadašnje države s mnogo ljubavi i žara govori i o novim uspjesima Veleža, koji se plasirao u Kup Evrope.

"Velež je ovo apsolutno zaslužio.Da nisu dobro radili i da nisu imali kavlitet ne bi u tome uspjeli. Ja im želim sreću i u ovom takmičenju i misli da mogu napraviti nešto. Ne treba podcjeniti ni precijeniti nikoga što je bitno, ali treba vjerovati u sebe i samo naprijed ići sa motivom. A svi imaju motiv i žele se pokazati tako da vjerujem da će uspješno zavšiti", kaže legendarni golman Veleža.

Novi uspjesi Veleža i sjećanja na slavna vremena mostarskih Rođenih danas su bili glavna tema na ovoj izložbi koja je i svojevrsni početak proslave stogodišnjeg jubileja kluba koji je simbol Mostara.

Autor izložbe Zlatko Serdarević kaže, kako je ovo prva iz serijala izložbi koje će se tokom ove i naredne godine priređivati povodom obilježavanja stogodišnjeg jubileja Veleža.

"Namjeravam javnosit iznijeti bogatu građu koju sam decenijama sakupljao. Ovom izložbom ne samo da nagovještavamo jubilej 100 godina uspješnog rada i djelovanja Veleža, nego ujedno i slavimo trijumf Veleža i plasman u kup Evrope", kaže autor izložbe Zlatko Serdarević.

Dodaje kako će naredna postavka slijediti hronološki redoslijed događaja, počevši od 1922. godine te predstaviti široj javnosti bogatu historiju mostarskog kluba do današnjih uspjeha.

Izložba je otvorena 18. juna u prostoru caffe Globusa na šetnici u Fejićevoj ulici i time je pristupačna brojnim prolaznicima narednih 15 dana od jutarnjih sati do kasno navečer.