Slatka osveta Njemačke
0

VIDEO / Englezima se vratilo za 1966. godinu

Totalsport
Prije 44 su godine jedini naslov svjetskih prvaka engleski nogometaši osvojili na svom terenu, u Londonu, pobijedivši nakon produžetaka Njemačku u finalu 4-2.

Prvi je gol u produžetku veznjak domaćih Goeff Hurst navodno zabio pogodivši od grede iza gol-linije. Zbog manjka tehničkih uvjeta i broja kamera nikad nije razjašnjeno je li lopta prešla gol-crtu njemačkog gola ili nije. Gol je tada, međutim, glavnom sudiji utakmice signalizirao pomoćnik, te je Engleska, zabivši kasnije još jednom, pobijedila 4-2 osvojivši svjetski naslov.

Urugvajski pomoćnik Mauricio Espinosa 44 godine kasnije u Bloemfonteinu svom sunarodnjaku, glavnom sudiji Jorgeu Larriondi, nije dao isti takav signal iako je ovaj put bilo više negoli očito da je lopta prešla gol-crtu pri udarcu Franka Lamparda malo izvan 16-erca u 38. minuti, i to za barem 20 centimetara.

Dogodilo se to pri rezultatu 2-1 za Nijemce, samo minutu nakon što je Matthew Upson smanjio vodstvo. Istina je da bi na konačan ishod utakmice, stoga, taj regularan, a nepriznati gol mogao imati presudan utjecaj.

Gol su, očekivano, priznali svi vodeći ljudi njemačkog nogometa, poput legendarnog Franza Beckenbauera i predsjednika Njemačkoga nogometnog saveza Thea Zwanzigera.

Nijemci su štetu ublažili zabivši još dva gola i time gurnuvši u prvi plan ipak kriminalnu igru Capellovih nogometaša daleko više od pogreške linijskog sudije.

Pobijedili su na kraju igrači Joachima Löwa 4-1 i time nanijeli "Gordom Albionu" najteži poraz od 17. avgusta 2005. godine, kada su Engleze istim rezultatom nadigrali Danci u kopenhagenskome prijateljskom dvoboju.

Englezi su tako i dalje bez pobjede u ogledima s bivšim svjetskim prvacima gledaju li se samo utakmice nokaut-faze na Mundijalima. Engleze su Brazilci pobjeđivali u dvobojima na ispadanje 1962. i 2002. godine, Argentinci 1986. i 1998., a Nijemci čak tri puta u tri okrugle godine: 1970., 1990. i 2010.